Spectacol aviatic de exceptie oferit de Flotila 95 Aeriana Bacau cu prilejul centenarului Aeronauticii Militare (FOTO & VIDEO)

1

Mii de bacauani au participat sambata dimineata la show-ul aviatic oferit de personalul Flotilei 95 Aeriana Bacau cu prilejul sarbatoririi centenarului Aeronauticii Militare Romanesti. Evolutiile de exceptie ale pilotilor civili si militari, precum si simularea unui exercitiu real de lupta i-au lasat cu sufletul la gura pe spectatori. 

Mitingul aerian a fost dublat de o expozitie de tehnica militara organizata pe platforma din fata unei hale apartinand Aerostar SA, loc in care spectatorii au putut vedea „pe viu” aeronave din dotarea Ministerului Apararii: Mig 21 Lancer, spectaculosul C 130 Hercules, elicopterul PUMA SOCAT, dar si elemente de artilerie antiaeriana sau aeronave scoase din uz de MApN precum Mig-ul 21 clasic, Mig 15 etc. Festivitatile de marcare a unui secol de existenta a Aviatiei militare romanesti au debutat cu…un salt cu parasuta, parasutistul aterizat la punct fix inmanand comandorului Valerica Vrajescu, comandantul Flotilei 95, tricolorul national. Steagul a fost arborat pe un catarg, in acordurile imnului national „Desteapta-te romane!”.

O formatie de avioane ultrausoare a deschis „balul” evolutiilor aeriene, acestea culminand cu spectaculosul program de 30 minute sustinut de un Mig 21 Lancer (in dubla comanda), pilotat de generalul de flotila aeriana Catalin Bahneanu, comandantul Bazei Aeriene 86 Fetesti. Treceri la joasa inaltime, evolutii in „fortaj”, tonouri, dar si zborul la viteza minima au fost ingredientele ce au pigmentat o evolutie de exceptie a „dublei” pilotate de gen. Bahneanu.

Poate cel mai captivant moment al mitingului aerian a fost simularea unui exercitiu real de lupta vizand recuperarea unui pilot prabusit in spatele liniilor inamice.  Au evoluat 3 elicoptere PUMA SOCAT, respectiv 3 aparate IAR 99 Soim. La sol, „dusmanul” a contraatacat cu doua vehicule blindate 4×4 HUMVEE. In cele din urma, conform scenariului, pilotul a fost recuperat de un elicopter PUMA specializat in operatiuni MEDEVAC. Festivitatile s-au incheiat, dupa aproximativ 2 ore, cu evolutia „solo” a unui IAR 99 Soim, special vopsit in culorile drapelului national, semn al omagiului adus de aviatori secolului de aviatie militara romaneasca scurs din 1913 pana in zilele noastre.

Echipa Bacau.NET ureaza tuturor pilotilor militari din Bacau si tara CER SENIN! cu prilejul sarbatoririi unui secol de existenta a Aviatiei Militare Romane.

 

 

[nggallery id=86]

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.