Sesiune de observații astronomice cu ocazia eclipsei parțiale de Lună la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău

0
Foto: Damian Robert

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău, vă invită pe data de 28 octombrie 2023 la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” pentru a participa la sesiunea de observații astronomice organizată cu ocazia eclipsei parțiale de Lună. 

Sâmbătă, 28 octombrie 2023, va avea loc o eclipsă parțială de Lună, când aprox. 12% din discul Lunii se va afla în conul de umbră al Pământului. Mecanismul eclipselor de Lună se explică prin faptul că Pământul, fiind un corp opac luminat de Soare, proiectează în urma sa un con de umbră, precum și unul de penumbră. Luna, în mișcarea sa de rotație în jurul Pământului, intră în conul de penumbră sau de umbră al Pământului. Una dintre condiţiile pentru formarea eclipselor este ca Soarele, Pământul şi Luna sa fie relativ aliniate, iar alta este ca Luna sa fie în faza de Lună plină.

Eclipsa va începe la ora 21.01, prin intrarea Lunii în conul de penumbră a Pământului, ce va determina o ușoară scădere a luminozității Lunii.  La ora 22.34, Luna va intra în conul de umbră al Pământului şi va începe faza de parțialitate a eclipsei, ce va dura până la ora 23.52. Eclipsa se va termina prin ieșirea Lunii din penumbra Pământului, la ora 01.26.

Spre deosebire de eclipsele de Soare, eclipsele de lună sunt pe deplin sigure de privit fără a folosi filtre speciale de protecție şi chiar fără ajutorul unor instrumente astronomice.

 În condițiile în care cerul va fi senin programul de observare a eclipsei de Lună va fi între orele 21:00 – 00.00.

Preţul pentru observații astronomice: 5 lei/persoană.
Persoane de contact: muzeografii Observatorului Astronomic – telefon: 0234/513724


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.