Senator Bianca Purcarin : “Legile Educației sunt și trebuie să fie expresia reală a cooperării și dialogului cu toți cei implicați!”

0

DECLARAȚIE POLITICĂ

“Legile Educației sunt și trebuie să fie expresia reală a cooperării și dialogului cu toți cei implicați!

Ca medic, am învățat că orice gest pe care îl fac- sau pe care nu-l fac!- poate avea consecințe până la cele mai grave. Și, din momentul în care băcăuanii mi-au acordat încrederea de a-i reprezenta în Senatul României, m-am străduit să aplic întocmai acest lucru și în activitatea mea parlamentară. Pentru că legile sunt baza a tot ceea ce înseamnă viața noastră și depinde de noi să le elaborăm sau să le îmbunătățim în așa fel încât ele să producă efectele necesare și să nu afecteze viața nimănui. Și, tot de noi, cei care avem responsabilitatea legiferării, depinde să îi consultăm, să dialogăm, să cooperăm și să colaborăm cu toți cei vizați direct de o lege. Numai așa putem spune că acea lege este corectă, eficientă și cu adevărat reprezentativă pentru toți cei cărora li se adresează.

Așa cum știți, în acest moment, ministerul Educației lucrează la modificarea Legilor Educației, care sunt definitorii nu doar pentru copii, cadre didactice sau părinți, ci pentru întreaga societate românească pe multe decenii de aici încolo. Ori, cu atât mai mult, în aceste condiții, se impune ca legile Educației care, și așa, au fost modificate deja de prea multe ori fără a se obține îmbunătățiri semnificative să fie elaborate exclusiv pe baza dialogului și cooperării cu toți cei vizați! Și nu formal, nu în pripă, nu ca modalitate de a bifa aceste acțiuni, ci ca expresie reală a dorinței de a adopta în final niște legi ale educației care să servească benefic tuturor, să nu creeze prejudicii, haos, instabilitate, ci să aducă stabilitatea, predictibilitatea și eficiența atât de mult așteptate în sistemul de învățământ.

De aceea, ca parlamentar PSD, împreună cu toți colegii mei social democrați, nu voi fi niciodată de acord cu o adoptare grăbită a acestor legi, fără o dezbatere reală și constructivă asupra lor, care să implice și să consulte temeinic nu doar partidele din Coaliția de guvernare, ci și sindicatele și asociațiile direct interesate de aceste legi!

Nu facem lucruri doar de dragul de a le face sau pentru a mai marca o acțiune, care, mai apoi, să se întoarcă împotriva copiilor și profesorilor noștri și a întregi societăți.

Legile Educației sunt vitale. Și, da, trebuie să măsurăm de 10 ori înainte de a le mai modifica încă o dată! Și, da, ele trebuie să fie un proces participativ în care vocea și nevoile tuturor să se facă auzite pentru ca, la final, să se adopte exact ceea ce este necesar pentru a nu aduce prejudicii.

Dezbaterea și dialogul nu sunt opționale, ci obligatorii. Din respect și grijă pentru educație și pentru noi toți!”

Bianca Purcărin – Senator PSD de Bacău

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.