Semne de incetinire pe piata imobiliara din Bacau. Numarul de tranzactii s-a redus iar preturile stagneaza sau scad


Desi e vara, iar vanzarile in imobiliare era de obicei mai mari decat in perioada rece, numarul de tranzactii imobiliare la nivelul Municipiului Bacau a scazut fata de luna anterioara. Daca in luna mai s-au vandut 348 de imobile, in iunie, numarul a scazut la 254 ( – 27% ). Tranzactiile sunt la nivelul lunii ianuarie 2022 ( 257 ).

Piata imobiliara da semne de incetinire din cauza mai multor factori. Dupa mai bine de un an, in care preturile au crescut foarte tare, piata imobiliara pare ca a ajuns in varf, iar de aici poate urma o corectie. Razboiul, pandemia COVID, inflatia, criza energetica dar si ratele bancare care cresc in fiecare zi forteaza corectia pietii de imobiliare.

Potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro, preturile la apartamentele vechi si noi s-au diminuat cu 0,3% fata de luna anterioara. De asemenea, merită menționat că în iunie chiar și în cel mai scump oraș din țară – Cluj-Napoca – se înregistrează scăderi.

Așa cum am anticipat în analize anterioare, după mai bine de un an de creșteri fulminante, piața imobiliară începe o stagnare sau cel puțin o ușoară corecție. Factorii fundamentali din spatele acestei evoluții sunt: inflația, care acționează o dată prin scumpirea materialelor, determinând unii dezvoltatori să oprească șantierele, dar și prin creșterea dobânzii la creditele imobiliare și prin erodarea puterii de cumpărare, așteptările pesimiste ale actorilor economici precum și incertitudinile legate de războiul ruso-ucrainean”, explică Nagy Bálint Zsolt, membru în echipa de cercetare Romanian Economic Monitor.

La nivelul judetului Bacau, preturile stagneaza la blocurile noi – ramanand la un nivel ridicat – iar la case si apartamente vechi apar unele scaderi.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.