Seismologul Gheorghe Mărmureanu va primi titlul de cetățean de onoare al județului Bacău

0

Nume de rezonanță în domeniul fizicii pământului, seismologul Gheorghe Mărmureanu s-a născut în județul Bacău, în comuna Oncești, la 3 decembrie 1939. La inițiativa a doi aleși, Consiliul Județean (CJ) îi va decerna lui Mărmureanu titlul de cetățean de onoare al județului pentru contribuțiile substanțiale aduse în domeniul fizicii pământului.

Conform expunerii de motive ce însoțește proiectul de hotărâre care va fi dezbătut în ședința CJ din 30 aprilie, Mărmureanu a urmat școala în comuna Stănișești, absolvind studiile liceale la actualul Colegiu Național „Ferdinand I” din Bacău. Ulterior, viitorul cercetător a absolvit facultatea de Construcții din cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” (Iași), dar și cursurile facultății de Matematică din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din același oraș. În 1970, Gheorghe Mărmureanu și-a susținut teza de doctorat, sub îndrumarea academicianului Ștefan Bălan, partea experimentală a lucrării fiind realizată la Universitatea Cornell din SUA.

Mărmureanu s-a remarcat printr-o îndelungată activitate de cercetare (peste 50 de ani) în domeniul fizicii pământului și seismologiei, timp în care a publicat peste 130 de lucrări științifice în revista de specialitate din țară și străinătate. A scris 5 volume de specialitate, susținând în cariera sa 80 de comunicări în cadrul unor conferințe științifice de anvergură. Gheorghe Mărmureanu este membru al Societății Române de Fizică, dar și membru fondator al EUROSCIENCE, asociație europeană cu 1250 de membri, activă în 38 de țări europene. Inițiativa de acordare a titlului de cetățean de onoare aparține consilierilor județeni Marian Stănică și Petrică Mihăilă, ambii din partea PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.