Seful Partidei Romilor Bacau si un membru din Consiliul de Administratie al Spitalului Judetean, condamnati pentru deturnare de fonduri europene

0

Liderul Partidei Romilor Bacau, Paustin Balan (consilier judetean PP-DD), precum si Mircea Silviu Botez (fost consilier judetean PSD, 2004-2008, si membru in Consiliul de Administratie a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau) au fost condamnati de Curtea de Apel Bacau la 5, respectiv 3 ani de inchisoare intr-un dosar privind fraude cu fonduri europene lucrat de DNA inca din 2004. Intregul dosar a gravitat in jurul unei finantari cu fonduri Phare, in valoare de aproximativ 80.000 euro, obtinuta de Asociatia „Rom Star” in vederea derularii unui proiect de 126.000 euro, menit a crea o cantina sociala pentru romi si a genera un numar de locuri de munca. 

Proiectul a fost capusat la greu de cei doi inculpati, acestia construind in jurul fondurilor obtinute de Asociatia Rom Star un lant evazionist menit a frauda banii europeni. Finantarea a fost obtinuta in mai 2002, durata de implementare a proiectului fiind de 12 luni. Prin cererea de finanţare, Asociaţia Rom Star s-a obligat să creeze locuri de muncă pe care să le menţină pentru minim 3 ani. Anchetatorii au descoperit ca doi dintre angajati, Catalin Cozma si Teodor Dura, au primit salarii in cadrul proiectului desi figurau, conform Politiei de Frontiera, ca plecati din tara. De asemenea, prin proiect asociatia trebuia sa infiinteze o cantina sociala (pentru 20 de persoane) si sa angajeze bucatari carora li s-au platit salarii desi cantina nu s-a aprovizionat cu alimente si produse destinate consumului.

Incepand cu iunie 2003, noteaza procurorii anticoruptie, inculpatul Botez Mircea a acţionat în numele SC Pro Bussines SRL şi folosind  facturierul SC Pro Bussines SRL acesta a întocmit mai multe facturi fiscale în care atestă în mod fictiv livrarea de produse alimentare către Asociaţia ROM STAR. Din actele de la dosar rezultă că livrările de produse alimentare nu s-au realizat, SC Pro Bussines SRL neavând în perioada mai-iulie 2003 achiziţii de astfel de produse alimentare, singurele achiziţii de produse alimentare fiind realizate doar scriptic în luna iulie 2003 de la SC CARIANI COM SRL, societate administrată de inculpatul Botez Mircea.

De asemenea rezultă că o parte din sumele cu care Asociaţia ROM STAR a achitat contravaloarea produselor alimentare către SC Pro Bussines SRL au fost utilizate pentru achitarea de fapt a cheltuielilor realizate de Asociaţia ROM STAR pentru materiale de construcţii, centrală termică, mobilier livrate de SC APISALE COM SRL Comăneşti, SC BOREAL SRL Braşov, SC Vasion SRL Bacău, o parte din lucrările de montaj şi execuţie de tâmplărie de aluminiu fiind realizate de SC TERŢIO IMPEX SRL, administrată de Iosub Ionel, care  la iniţiativa inculpatului Bălan Paustin a întocmit în mod fictiv 4 facturi fiscale privind livrarea de produse alimentare şi medicamente în valoare de peste 430 milioane lei vechi.

Balan & BotezPotrivit sentintei pronuntata de Curtea de Apel Bacau la 6 decembrie 2013, statul urmeaza sa recupereze de la Paustin Balan suma de 60.000 euro, iar de la Mircea Silviu Botez 26.500 euro. Balan (foto stanga) a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare, in timp ce Botez (foto dreapta) a primit 3 ani cu suspendare sub supraveghere. Condamnarea antreneaza pierderea de catre Paustin Balan a mandatului de consilier judetean, PP-DD urmand sa nominalizeze un nou ales in forul deliberativ. Conform datelor furnizate de partid, numele lui Vasile Bâgiu, actualmente consilier local la Tamasi, este urmatorul pe lista de alesi judeteni.

Mircea Silviu Botez a activat in Consiliul Judetean(CJ) Bacau in perioada 2004-2008, ales fiind  pe listele PSD. Dupa 2008 a disparut din prim-planul politicii bacauane, insa a revenit la localele din 2012, cand a pus umarul la campania de realegere a lui Dragos Benea in functia de presedinte al CJ. Ulterior, pentru serviciile electorale aduse, Botez a fost impus in Consiliul de Administratie al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau (vezi AICI).


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.