Sedinta la prefectura pe tema impiedicarii prezentei ursilor in zonele populate din judetul Bacau

Joi, 6 decembrie 2018, de la ora 10.30, in sala mica a Palatului Administrativ, s-a desfasurat o sedinta de lucru condusa de prefectul judetului Bacau, doamna Maricica Luminita Cosa si subprefectul judetului, domnul Valentin Ivancea, cu participarea administratorilor fondurilor de vanatoare si a reprezentantilor institutiilor din Bacau.

Prezenta ursilor a fost semnalata atat in intravlin cat si in extravilan. De fiecare data, echipaje de jandarmi si angajati ai ISUJ Bacau au  fost prezenti in zonele vizate pentru a asigura protectia cetatenilor si evitarea posibilelor incidente.

Sedinta a avut ca scop analiza situatiei reale, identificarea cauzelor si stabilirea masurilor eficiente si eficace pentru solutionarea acestei probleme.

Subprefectul judetului, domnul Valentin Ivancea a precizat ca, in situatia prezenta, se impune, potrivit prevederilor legale mai sus mentionate, constituirea unei comisii mixte, la nivelul unitatilor administrativ teritoriale vizate, ce vor intocmi un proces verbal cuprinzand situatia constatata in fapt si realizarea documentatiilor conform legii, ce vor fi inaintate forurilor superioare pentru aprobarea masurilor specifice aplicabile.

Ursul este o specie protejata, fapt ce impune aplicarea masurilor pentru protectia cetatenilor, dar si a speciei de urs, fiind posibila doar indepartarea acestora sau tranchilizarea acestora.

Prefectul a subliniat ca este prioritara protejarea vietii cetatenilor, secondata de protectia speciei protejate a ursului, asa cum prevede legea.

Masura imperios necesara in acest moment este intocmirea documentatiilor de catre structurile responsabile, in cadrul comisiei mixte, alcatuita din reprezentantii unitatilor administrativ teritoriale vizate, reprezentantii gestionarii faunei de interes cinegetic din cuprinsul fondului cinegetic si ai structurilor de administrare a ariei protejate neincluse in fondul cinegetic sau in care vanatoarea nu e admisa, dupa cum a fost produsa paguba, reprezentantii Ministerului Mediului, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale,ca urmare a deplasarii in teren si inaintarea acestora forurilor superioare pentru deciziile ce se impun pentru solutionarea acestei probleme.

Comunicat Prefectura

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here