Sechestru asigurator extins de instanță în megadosarul „RAFO – CAROM”

0

Curtea de Apel București a dispus extinderea sechestrului asigurator în cadrul dosarului „Rafo – Carom”, în care DIICOT îi acuză pe oamenii de afaceri Ovidiu Tender și Marian Iancu de comiterea mai multor infracțiuni de spălare de bani și înșelăciune. Instanța a pus sechestru pe toate bunurile și conturile aparținând firmelor sau „altor persoane” care ar fi avut o legătură cu acuzații, din care să rezulte „presupunerea rezonabilă” că ar deține bunuri provenite din infracțiunile cercetate. În decembrie 2014, lotul „Rafo – Carom” era condamnat exemplat de Tribunalul București, Tender primind o pedeapsă de 11 ani și 6 luni, iar Iancu de 13 ani și 8 luni.  

tender ovidiuInstanța a dispus instituirea sechestrului asigurator la termenul din 11 mai, când – conform site-ului luju.ro – completul condus de judecătorul Camelia Bogdan a extins obiectul măsurii sechestrului asigurator. Astfel, Curtea de Apel a indisponibilizat inclusiv conturile aparținând persoanelor și firmelor implicate în dosarul penal lucrat de DIICOT. „Dispune extinderea obiectului masurii de indisponibilizare a sechestrului asigurator dispus prin ordonantele din datele de 12.01.2005 (dosar nr.171/P/2003 – filele 43-55, vol.24 D.u.p.), 15.12.2005 (dosar nr.692/D/P/2005, filele 222-225, vol.24 D.u.p.), 19.01.2006 (filele 192-203, vol.24 D.u.p.), 17.04.2006 (filele 283-300, vol.24 D.u.p.), 18.04.2006 (filele 264-282, vol.24, D.u.p.), 23.06.2006 (filele 368-386, vol.24, D.u.p.) si 04.07.2006 a Parchetului General de pe langa ICCJ/ DIICOT/Structura Centrala ale apelantilor-inculpati TENDER OVIDIU LUCIAN (foto), IANCU MARIAN ALEXANDRU, BADEA MARIN, inclusiv asupra conturilor (inclusiv a dobanzilor aferente sumelor inscrise la credit, ce vor curge in continuare conform contractelor incheiate cu unitatea bancara), actiunilor si activelor societatilor comerciale la care acestia figureaza ca imputerniciti, beneficiari reali, asociati sau administratori, inclusiv ale actiunilor si activelor detinute de aceste societati la celelalte societati la care inculpatii detin calitatea de asociat, imputernicit, beneficiar real sau administrator, situate in tara sau in strainatate, ale sotilor si sotiilor acestora, ale fostilor soti si fostelor sotii, ale rudelor de gradul I si ale altor persoane in posesia carora se afla bunuri cu privire la care exista presupunerea rezonabila ca provin din faptele penale deduse judecatii”, precizează Încheierea din 11 mai, citată de luju.ro.

marian-iancuDosarul RAFO-Carom este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justitiei din Romania, fiind trimis la instanta in august 2006. Rechizitoriul a fost intocmit de Alina Bica, pe atunci procuror sef birou la DIICOT. Pe 23 august 2006, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Ovidiu Tender si Marian Iancu (foto), alaturi de Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Gaureanu si Bogdan Salajan. Procurorii sustin ca acestia au constituit un grup de criminalitate organizata in vederea obtinerii de fonduri financiare frauduloase, a caror sursa urma a fi disimulata prin incheierea unor contracte comerciale nelegale. Infractiunile comise de intregul grup au vizat, pe de o parte, incheierea nelegala a unor contracte de cesiune creanta si de garantie reala mobiliara in raport cu SC Carom SA Onesti iar, pe de alta parte, relatiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucuresti, in raport cu SC Rafo SA Onesti. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada 2002-2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu si Marin Badea, in calitate de asociati, administratori de fapt, respectiv, de drept si directori sau angajati ai SC Tender SA Timisoara, SC VGB OIL SRL Bucuresti, SC VGB Impex SRL Bucuresti si SC Carom SA, s-au asociat pentru a desfasura o intensa activitate infractionala in urma careia SC Carom SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.
În 19 decembrie 2014, Tribunalul București i-a pedepsit exemplar pe Tender și Iancu, aceștia primind ani grei de pușcărie. Tender a fost condamnat la 11 ani ș 6 luni de închisoare, în timp ce Iancu a primit o pedeapsă mai mare, de 13 ani și 8 luni de închisoare. „In baza art.278 C.pr.pen. dispune indreptarea erorilor materiale strecurate in cuprinsul sentin?ei penale nr.2858/16.12.2014 pronuntata de Tribunalul Bucure?ti – Sectia I Penala in dosarul nr.28726./3/2006, dupa cum urmeaza: 1. – la paragraful privind pedeapsa rezultanta aplicata inculpatului IANCU ALEXANDRU MARIAN, dispune indreptarea erorii materiale (de calcul), in sensul ca in loc de: „In baza art.38 alin.1 Cod penal, art.39 alin.1 lit.b Cod penal aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare, la care adăuga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite – respectiv 7 ani si 8 luni închisoare – inculpatul urmand sa execute in total 13 ani si 8 luni închisoare”, se va trece: „In baza art.38 alin.1 Cod penal, art.39 alin.1 lit.b Cod penal aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare, la care adăuga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite – respectiv 7 ani si 8 luni închisoare – inculpatul urmand sa execute in total 12 ani si 8 luni închisoare”; 2. – la paragraful privind schimbarea incadrarii juridice data faptelor prin actul de sesizare se va trece temeiul juridic corect, respectiv „art.386 Cod procedura penala” in loc de „art.386 Cod penal”; 3. – inlatura paragraful „Executorie cu privire la sechestrul asigurator”. In baza art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat ramanin sarcina acestuia. Cu apel. Pronunţata in şedinţa publica azi, 19.12.2014”, se arată în soluția dată de Tribunalul București.

Tu ce parere ai? Lasa un comentariu mai jos.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.