Se scumpesc gazele din octombrie

0

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte de la 1 octombrie cu cel mult 1%, odată cu bifarea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieţei, a declarat pentru Agerpres, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei

‘La 1 octombrie este următorul termen din calendarul de liberalizare a pieţei gazelor. La această dată, preţul gazelor de producţie internă este programat să crească cu 2%. În ceea ce priveşte preţul final pentru consumatorii casnici, având în vedere influenţa în preţ a gazelor de import şi creşterea preţului gazelor de producţie internă, estimăm o majorare de cel mult 1%’, a spus Havrileţ. România îşi asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producţie internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Însă populaţia şi termocentralele utilizează gaze de import doar în proporţie de aproximativ 5%.

Preţul gazelor de import a ajuns în această perioadă la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de producţie internă sunt de două ori mai ieftine, a adăugat Havrileţ. La 1 iulie 2013, preţul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei industriali. Următorul pas din calendarul de liberalizare pentru populaţie este 1 octombrie 2013, urmând ca anul viitor să existe o majorare cumulată de 10%, respectiv 2% la 1 ianuarie 2014, 2% la 1 aprilie, 3% la 1 iulie şi încă 3% la 1 octombrie. În perioada 2015-2018, scumpirea va fi de 12% pe an, în patru etape anuale (la începutul fiecărui trimestru).

Începând cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti preţuri reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând să negocieze preţul direct cu furnizorii. Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea iniţial dereglementarea totală a pieţei până la 31 decembrie 2014, însă, la ultimele negocieri cu FMI, autorităţile române au obţinut o derogare de un an, până la 31 decembrie 2015.

Sursa: Capital

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.