Se schimba modul de taxare al impozitului pe case si apartamente. Primar Viziteu : „Vom fi obligați ca, în fiecare an, să actualizăm impozitul fiecărui imobil, în funcție de modificările de preț de pe piață, conform Grilei Camerei Notarilor Publici”

0

Incepand din 2023 se va schimba felul in care se vor calcula taxele si impozitele pe proprietati. Decizia a fost luata de Guvernul Romaniei, prin ordonanta OG 16/2022, aplicabila din 2023. Unii specialisti in fiscalitate spun ca vor exista orase in care impozitele vor creste chiar si de 4 ori.

Ce schimbari aduce noul mod de calcul ( sursa avocatnet.ro ) :

nu va mai exista o diferențiere între cine deține imobilul

-atât impozitul pe clădiri cu destinație rezidențială, cât și cel pentru nerezidențiale se vor simplifica din punct de vedere al modalității de calcul: la rezidențiale se va calcula prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii – la nivel local se va stabili care e cota (până acum aveam nu doar un minim, ci și un maxim stabilit prin Codul fiscal); la nerezidențiale se va calcula prin aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii clădirii – la fel, la nivel local se va stabili care e cota; valoarea clădirii ne/rezidențiale se va determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, şi a valorii suprafeţelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

nu vor mai fi necesare rapoarte de evaluare pentru clădirile cu destinație nerezidențială;

dispare impozitarea pentru clădirile cu destinație mixtă; în locul ei însă se va plăti fie un impozit pentru destinație nerezidențială, fie unul pentru destinație rezidențială; aici, „tonul” impozitării îl va da destinația care apare în hârtii ca fiind majoritară (adică cea care are cel puțin 50%).

Primarul Viziteu spune ca angajatii de la Directia de Taxe si Impozite au inceput sa faca noile calcule si in urmatoarea perioada se vor prezenta estimarile de pret:

De anul viitor, nu se va mai lua în calcul cine este proprietarul imobilului, dacă e persoană fizică sau juridică, iar impozitul se va stabili doar în funcție de destinația imobilului (rezidențial sau nerezidențial). Totodată, impozitul nu se va mai plăti proporțional cu suprafața rezidențială sau nerezidențială folosită, ci se va plăti impozit pe întregul imobil aferent destinației care ocupă peste 50% din suprafață (eliminând opțiunea mixt) și se va ține cont la stabilirea valorii de impozitare de studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, care provin din Grila Notarilor Publici din România.

În perioada imediat următoare, colegii de la Direcția de Impozite și Taxe Locale vor avea primele simulări ale impozitelor pentru anul 2023 și voi comunica aceste informații orientative atunci când sunt disponibile. Urmează o perioadă de efort deloc neglijabil al administrațiilor locale din România pentru actualizarea sistemelor de calcul a impozitelor in funcție de tipul, confortul și valoarea imobilului. Spre exemplu, în Bacău avem cca. 110.000 roluri de imobile cu destinația de locuință de actualizat și vom fi obligați ulterior ca, în fiecare an, să actualizăm impozitul fiecărui imobil, în funcție de modificările de preț de pe piață, conform Grilei Camerei Notarilor Publici. Abia după ce vom avea datele, vom putea face și primele estimări de calcul.” a precizat primarul Viziteu


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.