Se restrang competentele DNA. Evaziunea fiscala, scoasa din aria de urmarire penala

0

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă privind restrângerea competenţei DNA, în sensul eliminării din aria sa de urmărire penală a faptelor penale de evaziune fiscală, înşelăciune şi a celor comise la regimul vamal cu un prejudiciu mai mare decât echivalentul în lei a un milion de euro.

Ordonanţa de urgenţă 63/2013 prevede modificarea art.13 alin.(1 indice 2) din OUG 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie şi eliminarea din competenţa DNA a infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune şi a celor referitoare la regimul vamal cu un prejudiciu mai mare decât echivalentul în lei a un milion de euro. Pentru aceste infracţiuni, urmărirea penală va fi efectuată de către Parchete.

În expunerea de motive la OUG 63 se arată, printre altele, că „având în vedere obiectivele asumate de statul român în cadrul MCV şi recomandările formulate de experţii Comisiei Europene, pentru a putea asigura funcţionarea optimă a DNA este necesară modificarea prevederilor referitoare la competenţa direcţiei, pentru a elimina cauzele care au o legătură limitată cu fenomenul marii corupţii”.

Proiectul de lege precizează că „restrângerea competenţei organului de urmărire penală specializat va determina eficientizarea activităţii Direcţiei şi va permite concentrarea resurselor investigative asupra infracţiunilor prevăzute de legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a îndeplini astfel rolul pentru care a fost înfiinţată DNA”. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată. Senatul este for decizional în această speță.

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.