Programul Național de Investiții „Şcoli sigure şi sănătoase” a fost aprobat de Guvernul României în ședința din 1 martie 2023. Prin Program se pot realiza lucrări de intervenții pentru consolidare seismică, reabilitarea, modernizarea, creșterea performanței energetice, inclusiv lucrări de demolare parțială la clădirile unități de învățământ, cu risc seismic I (Rs I ).
Conform unui raport la nivel național realizat de Ministerul Educației, 39 de clădiri ale unităților de învățământ sunt încadrate în clasa de risc seismic I, care nu sunt utilizate toate în scop educaţional – doar 15 sunt folosite ca săli de clasă sau laboratoare, iar şase au alte destinaţii. Dintre acestea, două școli sunt din județul Bacău, fiind pe lista clădirilor cu destinaţia săli de clasă/laboratoare: Şcoala Gimnazială din comuna Filipeni și Grădiniţa cu Program Normal Ferestrău din Oituz. ISJ a luat deja primele masuri, astfel ca s-a decis relocarea nivelului primar de la Şcoala Gimnazială Filipeni la Şcoala Primară Mărăşti din localitatea Mărăşti. În cazul UAT Oituz, raportat la Grădiniţa cu Program Normal Ferăstrău unde sunt şcolarizaţi preşcolari (o grupă), se caută încă soluţia identificării unui spaţiu pentru relocarea aceasteia :
„Beneficiarii sunt unitățile administrativ-teritoriale, finanțarea fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării. Clădirile identificate cu risc seismic I, în urma unei expertize tehnice, vor fi comunicate către Ministerul Educației. Contractele de finanțare se încheie pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii cu 2 ani. Sunt eligibile toate categoriile de cheltuieli, mai puțin consultanța, dotările și activele necorporale, cheltuieli pentru informare și publicitate, comisioanele și dobânzile bancare. Soluția tehnică se fundamentează pe măsurile de intervenție propuse prin raportul de expertiză tehnică și prin raportul de audit energetic, studiul topografic, studiul geotehnic și alte studii specifice, după caz, și aceasta poate fi detaliată/optimizată prin proiectul tehnic de execuție. Nu se întocmesc documentații tehnico-economice – DALI, SF, ci numai DTAC și proiect tehnic.” a transmis prefectul judetului Bacau – Lucian Bogdanel
Indicatorii investiției – valoarea totală – se stabilesc în baza unui cost unitar/mp suprafață desfășurată, aprobat prin OMDLPA în 15 zile de la intrarea în vigoare a OUG; costul unitar este diferențiat pe categorii de lucrări de intervenții: consolidare, reabilitare, eficientizare energetică etc și pe tipuri de clădiri (civile, monumente istorice). La valoarea stabilită în baza costului unitar se adaugă o marjă de buget de 25%, determinând valoarea totală care se aprobă prin HCL, hotărâre a consiliului de administrație al școlii.
Se reduc termenele pentru eliberarea certificatului de urbanism, avize și acorduri, autorizație de construire, astfel:
• certificatul de urbanism de la cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii – la 7 zile lucrătoare;
• avize și acorduri – de la 5 zile lucrătoare, până la 30 zile lucrătoare – la 3 zile lucrătoare;
• autorizația de construire – de la cel mult 30 de zile de la data depunerii DTAC – la 7 zile lucrătoare.