Scandalul aflatoxinei a dus la scăderea vânzărilor de lapte

0

Cantitatea de lapte de vaca colectata de catre unitatile procesatoare in trimestrul I al acestui an a scazut cu 12.932 de tone (-6,3%), comparativ cu trimestrul I 2012, potrivit Institutului National de Statistica. Primul trimestru a fost marcat de scandalul aflatoxinei. Scaderi ale productiei in trimestrul I 2013 fata de trimestrul I 2012 pot fi mentionate la lapte de consum, cu 2.404 tone (-4,1%), respectiv branzeturi, inclusiv branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (92,2% din productia totala de branzeturi) cu 460 de tone (-3,1%), potrivit Adevarul.ro.

In schimb, in primul trimestru al acestui an a crescut productia la smantana de consum cu 1.535 de tone (+13,3%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) cu 3.785 de tone (+9,6%) si unt, cu 95 de tone (+4,2%). Scandalul laptelui contaminat cu aflatoxina, o substanta cancerigena, i-a adus in pragul falimentului pe multi dintre cei peste 500.000 de fermieri care s-au vazut nevoiti sa arunce zilnic laptele muls de la vaci, deoarece procesatorii nu il mai cumparau de teama ca nu stiu ce contine.

Si distribuitorii au fost afectati de isteria generala indusa de autoritati prin anunturile privind suspiciuni de lapte toxic, desi au fost confirmate numai cateva din peste 1.300 de probe colectate. Contra-probele efectuate ulterior in strainatate de unii dintre ei au aratat ca, in realitate, laptele era bun pentru consum. De altfel, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, unul dintre cei care a alimentat scandalul prin declaratiile publice facute, a recunoscut in luna aprilie ca s-a exagerat atunci cand s-a creat panica din care au rezultat pierderi financiare uriase pentru economie.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.