Protecția civilă a luat fiinţă în România, în data de 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.
Numită şi „arma celor aflați în nevoie”, sub deviza „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.
Pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la înființarea Protecției Civile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău va desfășura, în perioada 27 februarie – 4 martie a.c., o serie de activități care presupun informarea preventivă a cetățenilor, cât și pregătirea acestora, în mai multe localități ale județului.
Astfel, începând de luni, 27.02 – 03.03.2023, la toate sediile subunităților de intervenție și punctele de lucru ale acestora se va organiza evenimentul „Zilele Porților Deschise”, în cadrul căruia, cei interesați se pot bucura de expoziția de tehnică și mijloace de intervenție, de ateliere de muniție rămasă neexplodată și pot asista la prezentarea misiunilor specifice protecției civile.
În săptămâna 27.02 – 03.03.2023, pompierii băcăuani vor fi prezenți în cadrul unităților de învățământ din județul Bacău, acolo unde vor desfășura activități teoretice, dar și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare specific tipurilor de riscuri generatoare de situații de urgență.
Marți, 28 februarie, la sediul I.S.U.J. Bacău va avea loc o ceremonie militară cu dublă semnificație, marcându-se atât celebrarea Zilei Protecției Civile din România, cât și depunerea jurământului militar de către personalul nou încadrat.
Miercuri, 01.03.2023, salvatorii băcăuani vor desfășura sesiuni de instruire privind diversele tipuri de riscuri, respectiv modul de comportare specific, în cadrul Caravanei SMURD “FII PREGĂTIT”. Caravana va fi prezentă la Colegiul Național Catolic „Sfântul Iosif” Bacău și la Colegiul „Henri Coandă” Bacău, în intervalul 08:00-16:00.
Totodată, miercuri, 01.03.2023, în intervalul 10:00-11:00, se va desfășura exercițiul de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”. Deși există posibilitatea de a se crea disconfort în spațiul public prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare, dorim să aducem la cunoștință cetățenilor că astfel de exerciții sunt necesare și benefice. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Vă solicităm să nu intrați în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor.
Întrucât prin intermediul activităților desfășurate în permanență de I.S.U.J. Bacău se urmărește
educația pentru o mai bună pregătire a populaţiei la dezastre, prin cunoaştrea modalităţilor de comportare şi acţiune în cazul producerii acestora, în perioada următoare vor fi intensificate acțiunile de informare preventivă și vor fi reluate campaniile naționale de informare preventivă, printre care amintim „Nu tremur la cutremur”, „RISC Siguranța nu este un jc de noroc”, „Flăcările Omoară Copii”.
În acest sens, în perioada 25.02.-04.03.2023, pompierii băcăuani vor fi prezenți în spațiile cu aflunență mare de persoane (mall-uri, centre comerciale, mijloace de transport în comun), unde vor disimina mesaje preventive. De asemnea, atenția nostră se îndreaptă și către populația din mediul rural, acolo unde, aceste activități se vor desfășura prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și vor avea ca teme principale incendiile la gospodării și incendiile de vegetație uscată.