Salariul minim pe economie creste de la 850 de lei la 900 de lei

0

Salariul minim pe economie va creşte cu 50 de lei de la 1 iulie, de la 850 de lei la 900 de lei. Va fi a patra majorare din ultimii doi ani. Cu toate acestea, suntem încă la coada clasamentului european în ceea ce priveşte valoarea salariului minim.

Potrivit datelor Ministerului Muncii aproape un milion de români câştigă mai puţin de 900 de lei pe lună. Aceasta înseamnă 16 la sută, din cei aproape 5,8 milioane de salariaţi cu acte în regulă.

Astfel, cei aproape un milion de angajaţi vor fi plătiţi de luna viitoare cu 5,35 lei pe oră, cu 30 de bani mai mult decât acum. Adică 1,2 euro pe oră sau cu puţin peste 200 de euro brut, pe lună. Un venit mult prea mic, care ne plasează pe penultimul loc în Europa

La sud de Dunăre lucrurile stau şi mai prost decât la noi. Bulgarii primesc un salariu minim de 174 de euro pe lună, cu 30 de euro mai puţin decât românii. Nu ne comparăm însă cu celelalte state din regiune. Spre exemplu, în Lituania, Cehia sau Letonia salariul minim este cu cel puţin 50 la sută mai mare decât la noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.