Romanii vor putea accesa fonduri de circa 6.000 de lei/locuinta de la Ministerul Mediului pentru a-si instala panouri solare si pana la 40.000 de lei pentru termoizolare

0

Ministerul Mediului a lansat marti in dezbatere publica programele Casa Verde Clasic si Casa Verde Plus. Prin cele doua programe, atat cetatenii cat si primarii, institutii de inters public si unitatile de cult vor putea aplica pentru a obtine finantare pentru instalarea de panouri solare, pompe de caldura, acoperisuri verzi, termosisteme din materiale ecologice si tehnologii care ajuta la economisirea energiei. Pentru panouri solare populatia primeste o finantare de 6.000 de lei, iar pentru pompe de caldura maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex, a anuntat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer. Programul va demara in urmatoarele doua saptamani, a anuntat ministrul.

Programul Casa Verde Clasic pentru populatiePrin  acest program romanii pot face trecerea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care utilizeaza energii regenerabile: panouri solare sau pompe de caldura.

„Pentru panouri solare populatia primeste o finantare de 6.000 de lei – suficienta pentru achizitia unui sistem care sa asigure apa calda menajera intr-o casa standard. (finantare de 100%). Pentru cei care vor sa foloseasca pompele de caldura, finantarea prin AFM este de maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex. Am alocat pentru populatie aproape 50% din bugetul total al Programului pe anul 2016 (138 de milioane de ei), adica 60 de milioane de lei. Aceasta suma va fi distribuita unitar in toate judetele tarii iar populatia va depune si va semna contractul de finantare la Agentia de Protectie a Mediului din judetele in care locuiesc. Ne dorim sa incurajam populatia sa foloseasca sisteme verzi in propriile locuinte. Cred ca sectorul energiilor regenerabile din tara noastra va atinge o noua dimensiune atunci cand si consumatorii casnici din Romania vor deveni din consumatori – producatori, inlocuind sistemele clasice de energie cu cele regenerabile”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer.

Sectorul cladirilor este cel mai mare consumator de energie (40% consumul final de energie)  si responsabil pentru o cantitate semnificativa de emisii de CO2  (36% din emisiile de CO2), a mai explicat ministrul.

Programul Casa Verde Clasic pentru primarii, institutii de inters public si unitatile de cult

Aceasta componenta din program este deschisa si primariilor din tara care pot veni cu proiecte integrate pentru comunitatile lor. De asemenea, sunt incluse aici si institutiile de interes public cat si unitatile de cult.

Acestea pot achizitiona prin program mai multe tipuri de sisteme care utilizeaza energie regenerabila cum sunt:
–    turbine eoliene
–    panouri fotovoltaice si solare
–    pompe de caldura
–    sisteme care utilizeaza biogazul drept combustibil pentru producerea energiei etc.

Investitiile acestor categorii de beneficiari vor fi finantate prin AFM in proportie de 90% dar nu mai mult de:

–    500.000 de lei pentru unitatile de cult
–    2.000.000. de lei pentru institutiile publice

Pentru primarii finantarea este in functie de numarul locuitorilor, dupa cum urmeaza:

–    4 milioane de lei pentru localitati cu mai mult de 100.000 de locuitori
–    3 milioane de lei pentru orase al caror numar de locuitori este intre 50.000 ¬ 100.000 de locuitori
–    2 milioane de lei pentru localitati cu o populatie intre 20.000 ¬ 50.000 de locuitori
–    1 milion de lei  pentru localitati cu un numar de locuitori intre 3000 ¬ 20.000
–    500.000 de lei pentru orase mici de pana la 3000 de locuitori
Bugetul alocat pentru sectiunea primariilor, institutiilor publice si unitatilor de cult circa 33 de milioane de lei din bugetul total CASA VERDE 2016.

Programul Casa Verde PLUS pentru populatie

„Programul Casa Verde Plus aduce o abordare noua in piata. Ea vine in completarea programului Clasic. Am plecat de la ideea ca o casa verde nu se limiteaza doar la sisteme de incalzire cu energie din surse regenerabile, ci are nevoie de mult mai mult. O casa verde implica strategii bioclimatice, design solar pasiv sau activ, eficienta energetica, consum de apa redus, materiale ecologice, cu continut reciclat, regionale si non-toxice, o calitate superioara a mediului interior, gestionarea durabila a deseurilor pe perioada contructiei si in timpul operarii acesteia, amplasament sustenabil”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer.

Cu alte cuvinte, Casa Verde PLUS destinata populatiei este un program care sustine optimizarea energetica a cladirilor folosind materiale cu amprenta redusa de carbon, non-toxice si din surse regenerabile cu impact implicit asupra calitatii mediului interior.

Casa Verde Plus, beneficiaza de un buget total de 45 de milioane de lei. Din aceasta suma, 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice.

Romanii pot folosi acesti bani pentru a-si izola locuintele cu materiale ecologice precum:
–    canepa
–    lana,
–    vata minerala bazaltica,
–    pluta,
–    perlitul,
–    celuloza
–    sau zidaria din canepa si var.

In plus, pentru finisaje, se pot achizitiona tencuieli, adezivi, vopseluri si amorse, fara Compusi Organici Volatili.

„Suma maxima acordata unui beneficiar poate ajunge la 40.000 de lei. Cand am stabilit aceasta suma am luat in considerare un cost de 120 de lei/mp. Cheltuielile eligibile implica atat achizitia materialelor cat si manopera. Pentru o casa cu amprenta de circa 90 de mp aceasta suma poate acoperi aproape integral costurile de termoizolare integrala a fatadei si acoperisului cu izolatie de 15 cm”, a declarat ministrul Mediului.

Banii pot fi utilizati atat in cazul renovarii unei cladiri existente, cat si in cazul termoficarii unei locuinte nou-construita.

Programul Casa Verde PLUS pentru persoanele juridice

Alte 33 de milioane de lei se vor indrepta catre persoane juridice, si anume unitati administrativ-teritoriale, institutii publice sau ONG-uri care detin in proprietate sau administrare cladiri de interes public: scoli, gradinite, policlinici si spitale, camine pentru batrani, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adaposturi de noapte.

Suma maxima alocata unui proiect este de pana la 500.000 de lei, suma care nu trebuie sa depaseasca 90% din valoarea totala a proiectului.

Casa Verde Plus pentru persoane juridice finanteaza urmatoarele cheltuieli pentru sisteme de imbunatatire a eficientei energetice a cladirilor:

–  sisteme de izolatie din materiale eco – aceleasi conditii tehnice ca in cazul programului pentru persoane fizice;
–  acoperisuri verzi (inierbate);
–  sisteme de eficientizare a consumurilor – BMS
–   inlocuirea becurilor clasice cu becuri care utilizeaza tehnologie LED.

„Am ales sa finantam inclusiv acoperisuri verzi pentru ca temperaturile din orase sunt tot mai mari din cauza suprafetelor alcatuite doar din piatra, beton, asfalt – care absorb caldura soarelui in timpul zilei si o emana in timpul noptii. Un acoperis din bitum negru poate ajunge in timpul verii foarte usor la 80 de grade Celsius. Cu un strat de sol deasupra sa si plante, diverse studii arata ca temperatura sa nu va mai depasi temperatura aerului inconjurator. Astfel, acoperisurile verzi contribuie la optimizarea energetice, elimina efectul de insula de caldura, contribuie la cresterea procentului de spatii verzi in localitati, sustine biodiversitatea si pot fi folosite ca spatii de recreere urbana”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca – Palmer.

Sursa: hotnews

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.