Romania, Te Iubesc despre Spitalul din baza Letea: 3 milioane de euro „baltesc” pe un teren de sport

   

Celebrul spital modular din baza Letea, de 3 milioane de euro, a ajuns la emisiunea Romania, Te iubesc. Jurnalistii au mers pe firul povestii pentru a afla cum s-au aruncat 3 milioane de euro din bani publici pe un spital care „balteste” pe un teren de sport din Bacau de un an de zile.

   

Pentru acest spital de campanie s-au plătit aproape 3 milioane de euro. Sunt 19 corturi cu 56 de paturi şi şase module ATI. De asemenea, există aparatura PCR. Din ziua instalării şi până acum nu a funcţionat nici măcar o zi.

Leonard Bulai, prefectul județului Bacău: „La nivel naţional e o creştere a ratei de infectare, în Bacău de ieri aveam 36 – 35 – 34 şi uneori niciun pat disponibil. Acest spital modular ne-ar crea patru paturi noi ATI, trebuie să ne gândim la locaţia Bacăului, care ar putea asigura paturi pentru întreaga regiune.”

IGSU a şi încheiat un contract cu Compania Naţională Unifarm, o insituție de stat al cărei unic acţionar este Ministerul Sănătăţii. Unifarm a cumpărat spitalul de la o firmă din Olanda şi l-a trimis la Bacău unde a rămas nefuncţional, pentru că specialiştii IGSU au refuzat recepţia. Surse din Inspectorat spun că aparatele, deşi nefolosite, erau mai vechi de 12 luni, iar în caietul de sarcini era prevăzut că acestea să nu fie mai vechi de un an.


Raed Arafat, șeful DSU: „Acolo a fost o problemă de achiziţie, sunt mai multe informaţii, nu s-a putut recepționa. Dacă se rezolvă să fie recepţionat, dar asta înseamnă să se reia toată procedura, nu s-a cerut din cauza unor neconcordanțe între ce s-a cerut şi ce s-a venit cu el, şi aşa mai departe”

Peste vară, unele corturi s-au dezumflat, iar aparatura e pusă în pericol. 3 milioane de euro din bugetul statului băltesc pe terenul de sport de la Letea. Mai mult, pentru paza lui, Unifarm plăteşte 80 de mii de lei pe lună.

Adrian Ionel, fostul șef al Unifarm: „IGSU s-a speriat de ce a apărut în presă şi n-a mai vrut să recepţioneze spitalul.”

Contractul încheiat de IGSU cu Unifarm conţinea o clauză păguboasă pentru Unifarm. Dacă compania nu-şi onora contractul, plătea penalităţi egale cu valoarea spitalului. Aşadar, acum Unifarm nu doar că are în custodie un spital de 3 milioane de euro cu care n-are ce face, dar e chemată să plătească penalităţi în acelaşi cuantum.

„Am fost obligaţi să semnăm acel contract …” explică Adrian Ionel.

DNA a confirmat că există un dosar la Parchetul Anticorupţie Bacău care cercetează fapte, nu persoane, privind achiziţia acestui spital.

Sursa: PRO TV

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here