Cerşetoarea româncă Păpuşa Ciuraru, de 83 de ani, a fost rănită în urma atacului terorist care a avut loc vineri, 7 aprilie, în Stockholm, cerşeşte de aproape trei ani în capitala Suediei. Bătrâna a ajuns la spital după ce un bărbat a intrat cu camionul pe care îl conducea în mulţimea de oameni aflată pe artera comercială Drottningatan, oprindu-se în vitrina Ahlens Mall. Trei oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi opt au fost răniţi. Printre ei, Păpuşa Ciuraru, o româncă din comunitatea romă născută în Buhuşi, judeţul Bacău, şi măritată în judeţul Iaşi.
Bătrâna era rezidentă în Suedia, dar locuia pe stradă și practica cerșetoria. Vineri ea era la locul său obișnuit în momentul în care un camion a intrat în mulțime. Femeia a povestit ce s-a întâmplat și cum a fost rănită. ”Oamenii țipau în jurul meu. Credeam că izbucneşte războiul. Am încercat să mă ridic şi să fug, dar o bucată mare de beton mi-a căzut pe picior”.
Păpuşa Ciuraru, 83, le-a povestit viaţa sa, în urmă cu doi ani, jurnaliştilor de la publicaţia suedeză „Aftonbladet“. Cerşetoarea a fost caracterizată atunci drept „o mare supravieţuitoare a secolului XX“. Are 12 copii și 30 de nepoți și este o supraviețuitoare a Holocaustului romilor din România.
În articolul de acum doi ani, suedezii scriau că potrivit cărţii de identitate, românca s-ar fi născut în 1945. În realitate, data ar fi falsă, stabilită de autorităţi după încheierea celui de-Al doilea Război Mondial. De fapt, Păpuşa s-ar fi născut în 1934, într-o familie de ţigani căldărari din Buhuşi, care călătoreau cu căruţele dintr-un sat în altul, cu ceaune de vânzare. În iarna lui 1942, liniştea caravanei în care se afla Păpuşa a fost perturbată de focuri de armă. Acţiunea era o consecinţă a dispoziţiilor date de mareşalul Ion Antonescu privind deportarea ţiganilor nomazi şi a unora dintre ţiganii nenomazi în Transnistria.
Articolul original îl găsiți aici: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21965210.ab
Sursa: Buhusi.net