ROBOR este istorie. Cu cat vor scadea ratele romanilor cu noul indice de referinta (IRCC)

Noul indice care va fi utilizat de bancheri la formarea dobânzii la creditele în lei cu dobândă variabilă este de 2.36%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

”Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic)”, se arată în comunicatul publicat recent de BNR.

Ratele la creditele românilor urmează să scadă cu până la 18%, în urma înlocuirii ROBOR cu nul indice, se arată pe pagina de Facebook a PSD.

„Ratele la creditele românilor vor scădea cu până la 18%, în funcţie de tipul de împrumut contractat. Astăzi (miercuri – n.r.) se va anunţa noul indice de referinţă al ratei dobânzii, cel care înlocuieşte ROBOR la 3 luni în contractele de credit cu dobândă variabilă. Ratele românilor vor scădea deoarece IRCC (media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ponderate ale tranzacţiilor interbancare) din ultimul trimestru 2018, valabil începând cu 2 mai, este de 2,39%, comparativ cu un ROBOR 3 luni de 3,37% şi un ROBOR 6 luni de 3,42% (30 aprilie 2019)”, se arată pe pagina de Facebook a PSD Departamentul pentru Politici Fiscal Bugetare.

 

Lasa un comentariu

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here