Rezidenţiatul pentru medici trece la Ministerul Educaţiei? Afla in text cine a venit cu propunerea

0

deputat_petru_movilaDeputatul Petru Movilă (foto), membru în Comisia de Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, va depune un proiect de lege de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, a OG 18/2009 privind organizarea rezidenţiatului şi a Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, pentru trecerea rezidenţiatului din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei Naţionale şi transformarea salariilor medicilor rezidenţi în burse doctorale. Această propunere vine ca urmare a unor discuţii cu membrii Colegiului Medicilor şi a unor specialişti din ambele domenii, care şi-au arătat întreaga disponibilitate în ceea ce priveşte susţinerea acestui proiect de lege care va permite majorarea semnificativă a veniturilor medicilor rezidenţi.

“Astăzi, un medic rezident primeşte în medie un salariu de 200 Euro, sumă de bani care nu îi poate asigura nici pe departe un venit care să îi garanteze accesul la o viaţă mai bună, decentă, care să-i acopere măcar cheltuielile zilnice. De-a lungul timpului s-a tot discutat despre majorarea salariilor medicilor rezidenţi şi nu numai, dar niciodată nu s-a întâmplat din lipsa fondurilor necesare la bugetul de stat. Un astfel de medic are în anul întâi de rezidenţiat un salariu de 800 de lei, urmând ca până în ultimul an să ridice cel mult 1.500 lei . Oricât de pertinentă şi de realistă ar fi explicaţia oferită de reprezentanţii Guvernului şi ai Ministerului Sănătăţii, nu este normal ca un medic, după 6 ani de facultate şi încă 5 de rezidenţiat să primească un astfel de salariu”, a explicat deputatul Petru Movilă.

Parlamentarul ieşean explică faptul că efortul pe care statul român îl face pentru plata medicilor rezidenţi este de circa 80 milioane Euro.  Transformarea acestui fond de salarii în fond de burse şi implicit trecerea rezidenţiatului de la Ministerul Sănătăţii la Ministerul Educaţiei, ar însemna o creştere semnificativă a veniturilor medicilor rezidenţi.

“Am început demersurile necesare pentru depunerea proiectului de lege de modificare în acest sens a legislaţiei în vigoare. În acest mod, statul român va avea pârghiile necesare să ofere medicilor o şansă reală de îmbunătăţire a unui sistem aflat aproape în colaps. Să nu uităm că din 2007 şi până în prezent şi-au dat demisia din sistemul de sănătate peste 14.000 de medici, care au ales să plece peste graniţele ţării tocmai din cauza faptului că acolo pot primi salarii mai mari”, a declarat Movila.

*Sursa foto: Agenda Iasi, Romania Libera


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.