REVIEW : Am testat noul ID.4 – SUV-ul 100% electric de la Volkswagen, cu o autonomie de peste 400 km

0

Cybernet Auto Center Bacau ne-a pus la dispoztie noul SUV 100% electric de la Volkswagen, pe care l-am testat timp de o zi. ID.4 este unul dintre cele mai importante proiecte ale VW, intrucat aceasta masina se va vinde in toata lumea. ID.4 ne-a impresionat de la „prima pornire”, fiind o masina spatioasa, rapida si cel mai important lucru – are o autonomie de invidiat – aproape 500 km!

Modelul testat de noi a fost ID.4 1ST, SUV-ul de 204CP si 77 kWh. O masina mare, insa rapida si foarte stabila. Consumul pe care l-am scos pe aproximativ 60 de km ( Bacau – Buhusi – Bacau ) a fost de aproximativ 19 kWh / 100 km – un consum extrem de bun. Astfel cu o incarcare full depasiti lejer 400 km, in functie de mers. Prin oras si la viteze de pana in 100 km, consumul nu sare de 20 kWh / 100 km, insa cu cat cresteti viteza, consumul ajunge si la 28-30 kWh.

Design exterior

Design-ul masinii este unul decent cu un aspect aerodinamic si modern, care vine cu multe noutati fata de o masina obisnuita. Masina are o banda led, dintr-un capat in altul atat in fata, cat si in spate, care ii da un aspect elegant si leaga toate elementele de caroserie. Rotile sunt de 20 inch iar franele sunt pe discuri ( pe fata ) si pe tamburi ( pe spate ). De ce? Toate masinile electrice moderne recupereaza energia cinetica la franare, astfel ca franarea are loc pe baza recuperarii si incarcarii bateriei. Pe scurt, VW considera ca franele cu tamburi au o regenerare mai buna.

Manerele de la usi sunt fixe, nu se trag, nu se misca. Au un senzor sub ele, doar se atinge manerul si usa se deschide. Sigur, in caz de urgenta, daca masina ramane fara baterie, manerul se trage pentru a putea accesa locul de cheie.

Garda la sol putea fi mai mare, avand in vedere ca este un SUV, insa probabil din acelasi considerent – aerodinamic – garda este relativ joasa.

Interior

ID.4 este un SUV de familie si asta se poate vedea la portbagaj. 542 de litri, un spatiu imens care satisface orice nevoie, pentru orice vacanta. Mai mult de atat, mai exista si un loc dedesubt, unde este roata de rezerva.

Locurile din spate sunt mari si confortabile. Intrucat e o baterie dedesubt, nu exista acea “cocoasa” la mijloc care sa va incomodeze la picioare. Un barbat, de 1.78 de 105kg, sta lejer pe un loc in spate, avand spatiu suficient atat la picioare cat si la cap.

Masina testata de noi nu avea reglaj pentru temperatura in spate, in schimb are doua porturi USB-C. Manerele de la usi sunt “piano-black”, acel negru sclipitor pe care noi nu prea il agreem din cauza urmelor lasate.

Scaunele din fata sunt foarte comfortabile, iar pozitia la condus este una comoda. Cotierele insa sunt dezamagitoare, foarte subtiri si nu sunt pentru o masina de aproape 50.000 de euro. Mai mult, cred ca au exagerat cu locurile pentru cafea – sunt 2 la vedere plus alte 2 intr-un spatiu inchis, unde exista alte doua porturi USB-C. O cotiera mai groasa cu doar 2 locuri de cafea era mai inspirata, din punctul nostru de vedere.

Tehnologie

Am ajuns si la tehnologie. Cele doua tablete sunt punctul slab, cand discutam de tehnologie la aceasta masina. Tableta digitala din spate volanului este extrem de mica si afiseaza chestii “basic”. Schimbatorul este pe volan si se misca foarte bine, chiar instant am putea spune. Totusi, de multe ori nu vezi ce viteza ai selectat pe display, din cauza pozitiei. Tableta din spate se misca odata cu volanul, atunci cand vrei sa-i modifici pozitia.

Tableta principala nu este cea mai prietenoasa cu soferul. Isi face treaba, insa credem ca VW putea sa faca ceva mai premium. Touchscreen-ul raspunde destul de bine la comenzi si are toate tot ce poate avea o masina din 2021 : navigatie, carplay, selectie moduri condus, reglaj lumini ambientale, etc

Pentru a deschide geamurile din spate, VW a creat un buton – pe care-l apesi – si apoi deschizi geamurile. Deci, exista doar 2 butoane, nu 4 pentru toate geamurile. O chestie fara sens, din punctul nostru de vedere.

Motor, suspensie si tinuta de drum

Am ajuns la punctele tari ale ID.4. Cu siguranta masina se comporta excelent la drum, fiind un adevarat SUV de familie. Cu un motor de 204CP, masina are forta in orice imprejurari. Oricand poti sa faci o depasire, iar puterea electrica e tot timpul in pedala. De la 0 la 100 km/h ajungi in 8,5 secunde.

Condusul e o placere iar suspensiile sunt extrem de bune. Am mers cu masina in Padurea Runc, de langa Buhusi, pe drum forestier si va putem spune ca si acolo masina isi face treaba exemplar.

Incarcare

Pe portul Type 2, masina se incarca la 11 kW AC, in 8 ore si 15 minute. Pe portul fastcharge – CCS, masina se incarca la 125 kW DC, in 31 minute.

Pret

Ultimul aspect, insa cu siguranta cel mai important. Pretul. Masina condusa de noi este 33.384 euro ( TVA inclus ) cu programul Rabla PLUS. Fara Rabla Plus, masina este 45.936 € (TVA inclus).

Scaunele confortabile, motorul puternic, cutia automata care schimba excelent, fac din aceasta masina un SUV de familie foarte bun. Cu siguranta insa, cel mai mare plus este autonomia foarte mare – peste 400km.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.