Republica Moldova: Transnistria cere alipirea la Rusia


Presedintele Sovietului Suprem al Transnistriei, Mihail Burla, i-a cerut presedintelui Dumei de Stat a Rusiei sa ia in considerare elaborarea unei legi care sa permita Transnistriei alipirea la Federatia Rusa. Potrivit lui Burla, 97,2% dintre locuitorii Transnistriei s-au pronuntat in favoarea alipirii la Rusia, intr-un referendum organizat in 2006, scrie Vedomosti.

„Aceasta cerere a fost trimisa ca raspuns la proiectul de lege propus de partidul O Rusie Dreapta care propune simplificarea procedurii prin care noi teritorii se integreaza in Rusia. Acest proiect permite ca Rusia sa primeasca parti din teritorii ale statelor straine fara acordul acestor state in cazul in care in aceste state se inregistreaza absenta ‘unui conduceri legitime si efective’, pe baza rezultatelor unui referendum sau a unei cereri din partea autoritatilor acestor regiuni”, se arata in ziarul Vedomosti, care sustine  ca detine o copie dupa documentul trimis de presedintele Sovietului Suprem din Transnistria.

In scrisoarea lui Burla, se mai arata ca proiectul depus de partidul O Rusie Dreapta permite numai Crimeii sa fie anexata de Rusia, dar nu si Transnistriei, pentru ca autoritatile din Moldova nu pot fi descrise ca „ilegitime si ne-efective”. In plus, Transnistriei i se va cere sa tina un referendum care sa respecte legislatia moldoveneasca, in timp ce republica are legi proprii. Burla a spus ca nu exista autoritati moldovenesti in Transnistria care ar putea cere Rusiei sa permita alipirea.

Partidul O Rusie Dreapta a decis sa isi retraga proiectul de lege luni, 17 martie. Liderul factiunii parlamentare a acestui partid, Mihail Iemelianov, a spus ca proiectul va fi modificat, astfel incat sa contina prevederea ca si teritoriile care au fost candva in situatii critice sa poata deveni parte a Rusiei.

Cererea autoritatilor autoproclamate ale Transnistriei vine pe fondul miscarii de secsiune din Ucraina, unde regiunea Crimeea si-a declarat independenta luni si a facut o cere oficiala de alipire la Federatia Rusa. Presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretul prin care Rusia anexeaza Crimeea, care va deveni oficial dupa ce Duma de Stat a Rusiei il va aproba.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.