Reguli noi in constructii. Cum poti construi o casa fara autorizatie

0

La sfarsitul lunii martie, Guvernul Romaniei a aprobat un proiect de lege care va reglementa in mod unitar domeniul constructiilor. Pentru ca proiectul sa devina lege, el va trebui votat de Parlament. Practic, va mai dura o perioadă până când va intra în vigoare și este posibil să apară și unele modificări prin depunerea de amendamente înainte de voturile din Senat și Camera Deputaților.

Dacă locuiești la bloc: poți să închizi balconul fără autorizație

Una dintre modificarile aduse este aceea ca locatarii vor pute sa-si inchida balconul fara autorizatii din partea primariei. Va fi nevoie doar de o notificare.

Dacă locuiești la casă: poți construi garaje sau pergole fără autorizație 

De asemenea, dacă locuiești la casă vei putea să construiești garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară fără autorizație de la primărie, întrucât o simplă notificare va fi suficientă. Aici ideea este una bună mai ales dacă faci toate aceste construcții pe propriul teren fără să afectezi vecinii într-un fel sau altul. Adică nu te apuci să construiești un “garaj” pe două etaje prin care limitezi lumina naturală a vecinului.

Dacă locuiești în mediul rural: poți să construiești o casă fără autorizație 

Cea mai mare noutate a codului de construcții are aplicabilitate strictă în mediul rural. Dacă ai un teren într-un sat sau într-o comună pe care se poate construi, vei putea construi o casă fără niciun fel de autorizație, cu câteva condiții minimale: casa trebuie să aibă doar parter și o suprafață maximă de 150 de metri pătrați.  

La fel ca și în cazul închiderii balcoanelor sau construirii unui garaj în curte, în locul dosarului pentru autorizație trebuie doar să notifici primăria ce fel de construcție vei realiza. 

Dacă vrei o locuință într-un mare ansamblu rezidențial: taxă de echipare edilitară 

Codul adoptat de Guvern prevede că dezvoltatorii imobiliari care vor construi peste 500 de apartamente într-un ansamblu de locuințe colective vor plăti o așa-numită taxă de echipare edilitară. Teoretic, banii vor fi folosiți de primărie pentru lucrări de infrastructură edilitară, rutieră, sanitară și educațională. Desigur.  

Reguli noi pentru construcțiile fără autorizație 

Pe de altă parte, în calitate de potențial cumpărător, noul cod nu te ajută semnificativ în fața dezvoltatorilor care construiesc fără autorizație de construire. Ba din contră. Noua lege menționează introducerea unei autorizații de regularizare, prin care constructorul trebuie să se conformeze la normele aplicabile în construcții și să plătească o taxă de 10 ori mai mare decât taxa obișnuită pentru eliberarea autorizației de construire.  

Teoretic, aceasta măsură ar trebui să descurajeze efectuarea de lucrări fără autorizație de construire, însă ar fi fost mai benefic ca dezvoltatorii unor clădiri fără autorizație să suporte consecințe mai grave. În noua formă se propune practic o negociere între dezvoltator și autorități și plata unei taxe mai mare, sub pretextul că aceasta va contribui la creșterea bugetului local.

Sursa: antena3.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.