Recomandări în alegerea protezelor externe de sân

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Din cauze multiple, femeile pot sau sunt nevoite să apeleze la diferite operații ale sânului. Gândul la o asemenea intervenție, necesară din cauza unei probleme de sănătate,  poate reprezenta o perioadă extrem de dificilă în viața unei femei. Fiind o zonă delicată, cel mai important aspect al acestui moment este tratamentul de vindecare al femeii. Perioada, condițiile și metodele prin care se realizează contribuie foarte mult la sănătatea psihică a unei femei aflate într-o asemenea circumstanță.

Multe femei își imaginează că după o astfel de operație, o parte din feminitatea lor s-a pierdut, iar reconstruirea încrederii de sine poate să fie foarte dificilă. Din fericire există soluții foarte discrete de înlocuire a zonei lipsă. Aceste soluții nu sunt altceva decât protezele exerne de sân.

Pentru astfel de proteze nu este necesară încă o intervenție chirurgicală (ca și în cazul reconstrucției chirurgicale care se practică în urma unei operații de mastectomie), de aceea protezele externe de sân reprezintă o soluție pentru care optează multe femei. Protezele sunt practic formate dintr-un material (silicon) moale, acoperit cu o folie foarte rezistentă de polietilenă; ele reconstituie pe cât posibil forma naturală a sânului și sunt disponibile într-o gamă largă de modele și mărimi. Acestea de regulă se poartă într-un sutien special cu buzunare pentru proteză.

Refacerea aspectului fizic este de cele mai multe ori motivul principal pentru alegerea unei proteze externe de silicon. Poate de multe ori femeile nici nu au fost informate că purtarea unei proteze este nu numai o problemă estetică dar și de sănătate. În urma unei operații de mastectomie este afectată simetria greutății corpului, fapt care poate duce la dureri ale coloanei vertebrale și curbarea acesteia sau ridicarea umărului pe partea cu țesut lipsă. De aceea este necesară înlocuirea nu numai a volumului dar și a greutății și de aceea protezele textile ușoare reprezintă doar o soluție  provizorie, corespunzătoare numai pe durata recuperării și a tratamentelor ( 6-8 săpt.)  După această perioadă se poate opta pentru o proteză de silicon care poate fi folosită timp îndelungat. Garanția produsului este de 24 de luni, dar durata de viața se exinde la o perioadă de 3-4 ani.

Există o gamă largă de proteze de silicon și accesorii (sutiene speciale cu buzunar) care pot fi folosite pentru a satisface orice stil de viață. Sunt multe caracteristici care trebuie luate în considerare în alegerea protezei pentru asigurarea compensării estetice perfecte și a confortului. Câteva din aceste caracteristici pot fi greutatea și forma protezei, consistența, materialul exterior, chiar preferințele individuale a fiecărei femei. Ținând cont de aceste condiții, la alegerea protezei merită cerut ajutorul, sfatul specialiștilor noștri.

Protezele de silicon sunt disponibile în diferite modele.  După forma lor ele se clasifică în simetrice și asimetrice. Cele asimetrice se folosesc dacă în urma operației lipsește volum de țesut și din zona axilară. După greutate protezele pot fi de greutate normală (greutatea egală cu a țeutului pierdut) și de greutate redusă (cu până la -40% mai ușoare). Cele din urmă  se utilizează în situația predispoziției la limfedem sau compensarea unor sâni mari, grei.

Refacerea aspectului exterior, compensarea țesutului lipsă ajută la refacerea confortului psihic al femeii operate, dar de multe ori nu este suficientă. Suportul familiei, al prietenilor, atitudinea pozitivă, sau chiar o consiliere psihologică, pot să ajute la acceptarea situației.

Începând cu anul 2015 conform legislației în vigoare în România pacienții care au nevoie de proteze de sân externe au dreptul de a apela la casele de asigurări de sănătate pentru o decizie de acordare a dispozitivului medical pe baza căruia din 3 în 3 ani pot opta la o proteză de silicon și un sutien special finanțat de CAS. În posesia deciziei pacienții pot apela la un furnizor de dispozitive medicale care se ocupă și cu acest domeniu.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here