Reciclare „la misto”. La un LIDL din Bacau, pentru 30 de sticle am obtinut „uriasa” suma de 60 de bani

13

Am testat automatele de reciclare de la LIDL, din Bacau si am fost uimiti de ridicolul acestor programe care par sa fie facute in bataie de joc, fara nici un scop – doar sa dea bine pe hartie sau in mediul online.

In unele magazine LIDL au fost instalate aparate care colecteaza ambalaje reciclabile – sticle, pet sau doze. Pentru fiecare dintre acestea, clientul obtine „uriasa” suma de 2 bani ( 0,020 lei) Ei bine, nici macar acestia nu-i primesti cash, ci obtii un bon valoric.

Am testat acest sitem, iar mai jos va prezentam rezultatul:

-pentru 23 de pet-uri am obtinut 0,46 lei

-pentru 7 sticle am obtinut 0,14 lei

In total, pentru 30 de sticle reciclate, am obtinut suma de 0.60 lei – mai exact un voucher care nu acopera nici macar costul unui bilet de autobuz.

Comerciantii impun ca toate sticlele sa fie curate, fara murdarie, apa sau alte reziduuri in ele.

Reciclare LIDL Bacau

Un calcul simplu arata ca, pentru a obtine 1 leu, trebuie sa reciclam 50 de bidoane de plastic, sticle sau doze. Un sistem facut fara sens, care cu siguranta nu te „indeamna” sa reciclezi.

Clientii s-au plans pe pagina LIDL de acest lucru, iar mai jos va prezentam raspunsul companiei :

Ne bucurăm că împărtășim aceeași preocupare pentru un mediu mai curat. Având în vedere faptul că, începând cu luna octombrie 2022 se va implementa la nivel național sistemul de garanție depozit pentru toate categoriile de băuturi, societatea noastră testează aparatele prin intermediul cărora se pot returna aceste recipiente.Menționăm faptul ca magazinele noastre nu sunt centre de colectare deșeuri. Compania preia de la utilizatori recipientele contra cost, la o valoare de 0,0204 lei/ recipient. Din această valoare, reține la sursă și plătește, conform legii, la Fondul pentru mediu 2% (contribuția de 2% din veniturile rezultate din vânzarea deșeurilor, obținute de utilizatori ca deținători ai deșeurilor, conform art. 9 alin. (1) lit. a). din OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu).” a transmis LIDL

Romania, ca de obicei, in coada clasamentului. Nemtii primesc peste 2 lei / sticla, suedezii 1 leu, iar englezii 50 de bani

In alte tari din Europa, unde LIDL opereaza magazine, sumele sunt de 50-100 de ori mai mari. De exemplu, potrivit informatiilor din presa, in Germania pretul variaza intre 50 eurocenti – 1 euro ( 2,5 lei -5 lei) , in Suedia intre 1 si 2 coroane ( 50 bani – 1 leu ) iar in Anglia, se plateste peste 50 bani/ sticla.

13 COMENTARII

 1. In germania pretul la bauturi este afisat fara ambalaj( gen apa plata 18 centi +25 centi sticla) sau la bere la fel gen 80 centi berea si 25 centi sticla. de aia multi vin cu naveta goala si ia una plina. plateste doar pretul de pe eticheta fara ambalaj. nu da nimeni bani pe ambalaj. aia 25 centi ii platesti prima data si tot ii rulezi

 2. Am fost la Auchan luna trecută acolo mi-a dat 0.50 de bani pe orice pet din păcate doar 50 de bidoane pe zi pe un cont în aplicație faci mai multe conturi duci mai multe peturi.

 3. Faptul ca se da doar 2 bani pe recipient este doar una dintre probleme.
  Sunt cazuri cand aparatul nu accepta recipientul(mai ales in cazul dozelor de bere de 0.5l sau a pet-urilor de 3 l).
  Ca sa nu mai spun ca am patit acum ceva timp atunci cand am prezentat cuponul respectiv la casa pentru discount-ul respectiv( suma era aprox 30 bani) doamna de la casa s-a uitat la mine ca la ultimul boschet…….de atunci doar reciclez, arunc bonul in cos si platesc cu cardul, ca un european prosper si responsabil :) !

 4. In germania primesti pe recipient exact cat ai platit cand ai luat bautura ,pentru ca se plateste recipientul si practic iti iei banii inapoi pe el ,cum era mai demult la apa minerala si bere ,plateai garantie , si ca sa o primesti inapoi trebuia sa duci sticla inapoi.
  Persoana ce sa plans ,clar nu stie cum functioneaza in alte tari acest sistem !

 5. In Germania primesti 25 de centi dar pe acestia ii platesti arunci cand achizitionezi produsul, asa ca infima suma de 2 bani este totus mai mare decat cei 25 de centi pe care ii dai atunci cand o cumperi.
  Am inteles ca din toamna se va plati si la noi 50 de bani dar acestia vor fi practic returnati deoarece se vor regasi in pretul platit pe produsul achizitionat.
  Ps la SELGROS se plateste 10 bani pe pet.

 6. Dar trebuie oare sa ne plateasca cineva pentru a avea o natura curata? ….e mai placut sa vedem tonele de sticle pe camp, rauri,munti? Ne plangem mereu… de ce? hai sa nu ne mai plangem hai sa avem initiativa….ne este mai usor sa criticam decat sa construim…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.