Reactia SJU Bacau, dupa ce o tanara de 38 de ani insarcinata a murit in spital

8

Un eveniment tragic a avut loc la Spitalul Județean Bacău, în urma căruia o femeie aflată în patru luni de sarcină a incetat din viața la mai puțin de 24 de ore de la internare. Evoluția sarcinii se oprise, iar pacienta suferea de dureri intense. Familia susține că intervenția chirurgicală a fost efectuată prea târziu. În prezent, mai multe anchete sunt în desfășurare pentru a aduce lumină asupra acestui tragic eveniment.

Spitalul Judetean a facut mai multe precizari oficiale, in legatura cu acest caz, pe care le prezentam mai jos:

„În lumina evenimentelor recente, vă comunicăm cu responsabilitate și transparență, detaliile esențiale ale cazului medical din 15-16.03.2024.

➡️ Pacienta în vârstă de 38 de ani cu sarcină de 16 săptămâni s-a prezentat pe data de 15 martie 2024, în jurul orei 6:30, la serviciul de Urgențe în Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău.

➡️ Pacienta s-a prezentat pentru următoarele motive: febră, mialgii, cefalee, iar cu o zi înainte a prezentat dureri abdominale și vărsături.

➡️ Pacienta avea sarcină prin fertilizare in vitro, monitorizată prin cabinet privat de obstetrică-ginecologie, de către o doamnă doctor care ținea legătura și cu Centrul Universitar unde a avut loc fertilizarea in vitro.

➡️ Ultimul consult la doamna doctor din privat a fost cu 48 de ore înainte de a se prezenta la cabinetul de Urgențe din Maternitate, când starea fătului era normală.

➡️ La prezentarea în Maternitate, pacienta a fost examinată clinic și ecografic de către medicul de gardă și s-a stabilit “sarcină săptămâna 16 oprită în evoluție”. Pacienta a rămas internată pentru supraveghere și intervenție adecvată.

➡️ Pentru a clarifica starea de febră/a găsi cauza sindromului febril, medicul ginecolog a solicitat consult de Terapie Intensivă Maternitate. Pacienta a fost examinată de medicul din ATI, s-a stabilit o conduită medicală, iar după 2-3 ore, starea pacientei s-a modificat.

➡️ Pacienta a prezentat dureri accentuate în etajul superior abdominal. S-a constituit echipa medicală formată din doi medici ginecologi și un medic ATI. Au examinat din nou pacienta și s-a considerat necesar examen de chirurgie generală. A fost accesat telefonic medicul de gardă de la Chirurgie Generală care a recomandat un set de analize și investigații imagistice, respectiv o radiografie toracică și s-a exclus cauza pulmonară a sindromului febril, precum și o ecografie abdominală prin care s-a evidențiat o cantitate nu prea mare de lichid pericolecistic (în jurul colecistului).

➡️ Această situație, coroborată cu starea pacientei de durere în etajul superior abdominal, a impus laparoscopie diagnostică. Echipa operatorie a fost completată și de medicul ginecolog care a consultat pacienta dimineață, medic care a cerut telefonic consultație cu Profesor Universitar din Centrul Universitar Iași, pentru a stabili ce este mai bine pentru pacientă.

➡️ În timpul laparoscopiei, s-a întâmplat avortul spontan al fătului oprit în evoluție și nu a mai fost necesară intervenția chirurgicală în sfera ginecologică. Pacienta a rămas internată pe ATI din Blocul Medico-Chirurgical. Evoluția în dinamică a parametrilor biologici anunța o stare de agravare a pacientei. Pacientei i-a scăzut mult PH-ul organismului, iar analizele privind lactatul şi bicarbonatul erau în afara limitelor normale.

➡️ Scorul ATI indicând o stare de agravare fulminantă, s-a administrat medicația și perfuzia de reechilibrare hidroelectrolitică adecvată. În jurul orei 2, s-a instalat un stop cardio-respirator care a răspuns la manevrele de resuscitare cardio-respiratorie. S-a continuat medicația și susținerea funcțiilor vitale. În jurul orei 6:30-7 dimineața, s-a instalat cel de-al doilea stop cardio-respirator care nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipa medicală, s-a declarat decesul pacientei.

În prezent este o anchetă penală desfăşurată de Poliţia Bacău. Medicina Legală a efectuat necropsia şi a emis un certificat constatator al decesului. S-au recoltat probe care au fost trimise la Institutul de Medicină Legală din Iaşi. A fost o evoluţie fulminantă spre gravitate din primele rezultate ale anchetei, nu cauza ginecologică a determinat această evoluţie. Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie.

Fiecare viață este prețioasă și pierderea unei ființe dragi este o durere inimaginabilă. Ne exprimăm sincerele regrete și compasiunea față de familia îndurerată și cei dragi ai pacientei.”


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

8 comentarii

  1. Asistente care vand produse Avon și Oriflame la persoane gravide…asistente de le ATI care îți cer bani pe fata , iar daca nu dai te tratează ca ultimul om

  2. extrem de trist ce s-a intamplat,problema este complexa,e greu sa aratam un vinovat,cred ca este necesara o ancheta pentru a stabili daca cineva a gresit sau nu.trebuie sa intelegem si contextul in care se intampla si tragedii si oamenii tineri mori,corpul uman este extrem de complex,doctorii nu sunt Dzeu,nu toata lumea poate fi salvata.Condoleante!

  3. Nu am auzit niciodată ceva frumos despre acest spital. Ce e mai grav e că nimeni nu a făcut niciodată un control fără a fi anunțat, începând de la conducerea CJ, primăria Bacău sau conducerea spitalului. Mai mult,de controale inopinate cu persoane deghizate nici nu poate fi vorba. Sunt vinovați toți cei din funcțiile de conducere specificate,iar Ministerul Sănătății doarme. Să vă fie rușine, domnilor, sunteți plătiți să dormiți pe mii,zeci de mii de lei iar oamenii mor datorită incompetenței voastre. Degeaba este dotat cu aparatură spitalul dacă doctorii sunt slab pregătiți. O rușine de spital!!! Să fiți judecați toți cei din funcțiile menționate pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu, malpraxis,fiecare după competențele avute. Dar voi nici mustrări de conștiință nu aveți!!!

  4. Bine și după avortul spontan cum adică nu a
    mai fost necesară intervenția chirurgicală? Sigur este corectă formularea,of Doamne duduie dr director medical și ce alte funcții mai ocupi,la capitolul comunicare, exprimare ești complet pe lâng.Te-am ascultat și la tv,politruci agramați cum să afirmi cu seninătate că poliția va cerceta,care cea comunitară(scuze locală)?

  5. asa și tatăl meu a murit la cel.mai numit spital din moinesti acum 11 ani a întrat pe picioare și a ieșit între 4 scanduri mafie mai.mare ca în romania nu ai sa vezi mai ales în spitale instituții publice etc le doresc doctorilor care sau ocupat de cazul de la bacau mulți ani de facultate apropo și medicul legist a fost cumparat

  6. Bacău spital in care mori cu zile nu mai incercati sa negati esecul si nepasarea din ATI sotia mea luata cu ambulanta de acasă a stat 5 ore până a vazut-o un medic si atunci vă intreb ce înseamnă la voi urgență? Fata mea care are acum mai bine de un an nu datorită maternitatii Bacău care sa grăbit să elibereze patul la 4 săptămâni după nastere a ajuns la cluj cu masina personala și a fost internata de urgență la terapie intensiva pe 2 antibiotice și o solutie care spre fericirea noastră ia salvat viata după ce a mai stat 6 luni internata la pediatrie 3 cluj am adus-o acasă cu tratament multumita doctorilor din cluj fata mea a trecut de 1 anisor , le multumesc celor din cluj pe această cale in special doamna doctor Iacob pedi 3 , deci Bacău? Este la pământ nu mai incercati sa acoperiti nepasarea au un juramant făcut de geaba la ei juramantul lui ,,Hipocrate” nu valoreaza nimic ci plicul in buzunar . Când a ajuns sotia la materna la urgență la 12 noaptea femeia de acolo ia spus citez : ,,bine că ti-ai găsit să nasti la ora asta ” serios ? Sunt plictisite și deranjate din somn . Nu merită sa fie acolo . Îmi pare rău dar asta e adevarul și cred că toată lumea il știm doar că speram sa nu trecem prin asta niciodată.

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.