Reactia ministrului Mediului, Mircea Fechet, dupa ce o tanara de 19 ani a fost ucisa de un urs : Relocarea urşilor nu dă rezultate

1

O tânără de 19 ani a fost atacată și ucisă de urs, pe valea care urcă din Bușteni, la cabana Caraiman. Ursul a târât-o din potecă și a aruncat-o pe firul văii Jepii Mici. Trupul fetei a fost găsit de salvamontiști, care au coborât la ea în rapel și au găsit-o fără suflare. Tânăra din București era în excursie cu un prieten, când a fost atacată. Atât ea cât și băiatul care o însoțea au apucat să sune la 112.

Ministrul Mediului Mircea Fechet :

Transmit condoleanțe familiei victimei. Nici nu-mi pot imagina prin ce dramă trec și le doresc multă putere în aceste momente dificile. Am fost informat și eu de această tragedie și într-adevăr, așa cum am spus-o și în trecut, eu cred că datoria pe care o avem este aceea de a proteja natura, de a proteja biodiversitatea, dar înainte de toate, să protejăm viața oamenilor, pentru că nimic nu este mai presus de viața umană. Din acest motiv, acum un an de zile, când am venit în minister, am înaintat un ordin care până la urmă reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați, că ăsta e cuvântul pe care ar trebui să-l folosim pentru prevenirea unor atacuri sau pentru intervenția în cazul în cazul unor atacuri.

Și ordinul respectiv prevedea un număr de 500 de exemplare, din care au fost aprobate, ca urmare a procesului de consultare cu alte instituții, printre care și Academia Română, în jur de 220 din cele 500. Astăzi, după estimările specialiștilor, discutăm de 8.000 de exemplare. Probabil însă, dincolo de această cifră, care este extraordinar de mare, vedem în fiecare zi câte o știre cu un urs, fie că a ajuns într-un sat, fie că a ajuns într-un oraș, fie că e pe Transfăgărășan sau a generat o tragedie precum cea de la Bucegi.

Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România. Este și motivul pentru care am pus pe masa Comisiei Europene, anul acesta, la Consiliul de Mediu, un document prin care am solicitat serviciilor comisiei să constate că populațiile de urs din România trebuie gestionate într-un fel sau într-altul. E adevărat că astfel de tragedii se pot întâmpla chiar și în situația asta și în același timp am să propun colegilor din minister și am să vin foarte repede cu un proiect de lege pe care l-am mai în enunțat, care nu spune altceva decât că un urs care se apropie la o distanță pe care o s-o stabilim că-i un kilometru, că sunt  doi kilometri de orice așezare umană e un urs care trebuie gestionat pentru că pune în periocol viața oamenilor.” a transmis Fechet

„Relocarea urşilor nu dă rezultate”

Gestionat înseamnă fie împușcat, fie eutanasiat. Pentru că am constatat că metoda relocării pe care o tot aplicăm nu dă niciun fel de rezultate. Și spun asta pentru că, astăzi, am discutat cu gestionarul fondului de vânătoare pe raza căruia s-a petrecut această tragedie, care mi-a spus că în ultimii ani de zile a relocat în alte județe, în alte fonduri cinegetice, în alte zone peste 100 de urși, doar din fondul respectiv de vânătoare. Asta înseamnă că relocarea nu dă rezultate. Relocarea nu înseamnă decât că muți problema dintr-un județ în alt județ, dintr-un oraș în alt oraș sau în fondul de vânătoare.

Am întrebat colegii și am contactat deja Agenția Națională pentru ANSVSA-ul să aflăm dacă suferea de vreo boală care a la a dus la acest comportament deviant, însă e cert că nu facem altceva decât să mutăm problema dintr-o parte într-alta. Acest urs acest urs n-a mai fost mutat. Era un urs necrotaliat, se pare că nu a fost relocat din altă parte. Mi-au spus cei cu care am discutat deja că era o femelă fără pui, deci nu putem suspecta că a încerca să-și apere puii, așa cum s-a întâmplat în alte tragedii, însă aștept încă informații”, a spus la Antena 3 CNN, ministrul Mediului Mircea Fechet.

1 COMENTARIU

  1. reactia e nici o reactie.s-a asteptat sa se intample aceste eveniment tragic ca se faca sedinta de guvern.sa se ia iar..nici o masura..vai de voi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.