„Răzmeriță” liberală în CL. Tescaru, viceprimar: „A început să funcționeze opoziția PNL în cadrul Consiliului Local?”


Proiectul de hotărâre vizând majorarea cu 12 la sută a lefurilor funcționărimii din cadrul municipalității Bacău a stârnit discuții antologice în plenul Consiliului Local (CL), la ședința de miercuri, 30 septembrie. După 3 mandate la „brațul” primarului Stavarache, consilierul local Neculai Nechita a lansat un atac furibund împotriva liberalilor care-i duc încă trena edilului, frecventându-l în biroul de la fosta bibliotecă județeană. Nechita a susținut că a vorbit în numele grupului PNL din cadrul CL Bacău, însă a fost contrat de viceprimarul Vasile Tescaru care a ironizat noua opoziție PNL născută în Consiliului Local. Însoțit de modificări substanțiale, impuse de mai multe nereguli evidențiate de secretarul Ovidiu Popovici, proiectul majorării salariale a fost aprobat, nu înainte de ca „vicele” Tescaru să facă o descoperire uluitoare: Consiliul Local este autoritate publică locală.

neculai nechita consilier localVenit în plenul CL cu o „servită”, de pe care a citit pe parcursul intervenției sale, Nechita i-a acuzat pe liberalii care merg în „pelerinaj” la fosta bibliotecă județeană, unde își are biroul, de o bună bucată de timp, primarul Stavarache. El a arătat că majorarea salarială propusă în proiectul inițiat de Stavarache ar lăsa la cheremul primarului acordarea de procente și bonusuri „în funcție de cine se leagănă mai bine în drum spre bibliotecă”. „L-au înnebunit banii pe Stavarache. Ne dezicem de el și nu ne mai considerați oamenii lui, ci doar membri ai PNL. Funcționarii din Primărie au ajuns să aibă stresul serviciului și stresul lui Stavarache. Domnul Bîrzu, care e prezent la toate pomenile și inaugurările din oraș nu știe că ora exactă se dă în Primărie, nu la bibliotecă, unde e un ceas stricat, un ceas rău. V-am spus domnilor funcționari să luați pietre la voi. Mergeți și aruncați cu ele în bibliotecă”, a declarat Nechita.

Vasile-TescaruEl a fost contrat imediat de viceprimarul Vasile Tescaru care a remarcat, pe un ton vădit ironic, că în CL a luat naștere o nouă opoziție – liberală. „Am senzația că domnul Nechita și-a exprimat un punct de vedere personal. A dorit să facă o declarație politică pe care eu nu o împărtășesc. Consider că aceste declarații sunt personale și nu sunt punctul de vedere al grupului PNL din cadrul consiliului local. Văd că a început să funcționeze opoziția PNL în cadrul consiliului local”, a spus Tescaru. În replică, Nechita l-a acuzat că a trecut de partea lui Stavarache și că nu mai reprezintă PNL. „ Domnul Tescaru nu mai este în PNL. Ați trecut cumva la domnul Stavarache? Nu mai știți ce e liberalismul”, a comentat consilierul local.

Popovici OvidiuProiectul de hotărâre privind majorarea cu 12 la sută a salariilor funcționarilor a suferit, în cele din urmă, mai multe amendamente, sub imperiul unor observații formulate de secretarul Ovidiu Popovici. Acesta a atras atenția că proiectul de hotărâre inițiat de primar încalcă flagrant mai multe norme legale și că nu poate fi votat de consilieri. ai mult, a atras atenția Popovici, consilierii răspund pentru ceea ce votează, responsabilitatea nefiind – în exclusivitate – a juriștilor municipalității. „Proiectul încalcă legea 24/2000 și Ordonanța 27/2015. La proiect este o expunere de motive din 24 septembrie, un referat din 23 septembrie și un raport de specialitate din 10 septembrie. Legea 215 spune că raportul de specialitate se face în 30 de zile de la înregistrarea proiectului. Un proiect nu poate avea un raport antedatat. Autorii raportului au avut clarviziuni cu un proiect care ar fi urmat să fie făcut peste două săptămâni”, a atras atenția secretarul municipiului.

În final, proiectul a obținut girul Consiliului Local, după ce Ilie Bîrzu a afirmat că efortul financiar presupus de creșterea cu 12 la sută a lefurilor se cifrează la 800.000 lei și că banii există în vistieria municipalității. „Banii îi avem, urmează să mai fie stabilit acel plafon de către cei de la Finanțe”, a spus Bîrzu. Ședința CL de miercuri a prilejuit și un moment comic, „vicele” Tescaru fiind surprins la aflarea veștii că forul deliberativ local (consiliul local) reprezintă o autoritate publică locală, informație „descoperită” cu largul concurs al secretarului Popovici.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.