Raspuns oficial MAI. De ce nu se comunica cazurile de COVID19 din judetul Bacau : „S-a constatat riscul de a genera confuzie pentru comunități”

Care sunt informatiile care se mai transmit pentru judetul Bacau

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Ministerul Afacerilor Interne a raspuns unei solicitari Bacau.net si a oferit mai multe informatii cu privire la „secretomania” din jurul cazurilor de coronavirus din judetul Bacau.

In urma unei decizii a guvernului, Prefectura si DSP Bacau nu mai au voie sa comunice cate persoane sunt infectate cu coronavirus in judetul Bacau. Astfel, bacauanii nu mai pot afla cate teste se fac sau cate persoane sunt infectate cu noul coronavirus.

Singurele informatii publicate pentru judetul Bacau sunt cele cu persoanele izolate si carantinate – informatii insuficiente pentru opinia publica.

In fiecare zi, la ora 13:00, Grupul de Comunicare Strategica transmite o informare de presa cu numarul de cazuri de infectie cu coronavirus la nivel national, nr de teste efectuate, nr de persoane internate la ATI, nr. de persoane vindecate, nr. deceselor, precum și informațiile referitoare la categoriile de vârstă și sex ale persoanelor confirmate pozitiv cu noul coronavirus.

Raspuns oficial MAI – pentru Bacau.net , legat de „secretomania” informatiilor pe judet

MAI motiveaza aceasta abordare, de a refuza comunicarea infectiilor cu coronavirus, prin faptul ca „situația pe județe nu indica prezența persoanelor respective în comunități” si eventualele informatii ar putea „genera confuzie pentru comunități”.

Mai jos, redam raspunsul oficial MAI :

„Decizia de a raporta cazurile confirmate cu noul coronavirus (COVID-19) doar la nivel național este motivată de faptul că situația pe județe nu indica prezența persoanelor respective în comunități, așa cum induce o astfel de raportare care se realizează în funcție de adresa de domiciliu.

Potrivit protocolului medical, persoanele confirmate pozitiv la testul pentru noul coronavirus sunt internate în spitalele special destinate unor astfel de cazuri pozitive, într-un regim strict de izolare.

De asemenea, și în privința unei raportări care ar indica situația internărilor în funcție de unitățile spitalicești, în urma analizei grupului de comunicare strategică s-a constatat riscul de a genera confuzie pentru comunitățile respective și de a induce o percepție distorsionată față de situația de fapt.

Astfel, prin prezentarea unei centralizări la nivel național s-a urmărit prevenirea stigmatizării persoanelor și a oricăror situații care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate.” ne-a transmis MAI

Aceasta decizie se aplica in toate judetele, nu doar in judetul Bacau. Situatia este comunicata doar la nivel national.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here