RAR Auto Pass pentru vânzarea mașinii, începând din acest an. Ce va conține noul document

2

Începând cu 1 decembrie 2024, Registrul Auto Român va emite certificatul „RAR Auto Pass” către deținătorii de autovehicule. Acest document va fi eliberat la momentul vânzării mașinii, conform prevederilor Legii nr. 142 din 2023 și OMTI nr. 210 din 2024, și este destinat autovehiculelor deja înmatriculate în România.

RAR Auto Pass va contine informatii esentiale despre istoricul kilometrajului dar si despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranta ale autovehiculului. Certificatul RAR Auto Pass va costa in jur de 50 de lei.

La sfarsitul lunii mai (2024) aplicatia RAR AUTO PASS va fi gata din punct de vedere al platformei digitale (conform termenului legal) si va fi distribuita catre toate entitatile care vor completa in aceasta, datele necesare eliberarii certificatului RAR Auto Pass. (serviceuri, statii ITP, ateliere pentru inspectii tahografe si/sau limitatoare de viteza, producatorii de vehicule rutiere).

Pentru a fi colectate suficiente date astfel incat imaginea de ansamblu asupra unui vehicul sa fie cat mai relevanta, este nevoie de minimum 6 luni. Prin urmare incepand cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vand un autovehicul, certificatul RARAutoPass, astfel incat acesta sa poata fi oferit cumparatorului in momentul tranzactiei.

In certificat se vor regasi date complexe despre istoricul masinii respective, incepand cu valoarea odometrului (kilometrajul) pana la numarul de identificare al autovehiculului, data si natura evenimentelor rutiere in care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de franare si directie, precum si tipul interventiei pe vehicul (intretinere, reparatie, actualizare de soft etc.,).

In situatia putin probabila in care, in momentul interogarii aplicatiei nu este gasita nicio informatie despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificate de negare.

Pentru a obtine documentul ce va costa in jur de 50 de lei, nu este nevoie ca vehiculul sa fie prezentat la RAR.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

    • Daca viitorul proprietar al auto , cel care vrea sa cumpere masina trimite catre RAR seria de sasiu a acesteia, atunci aplicatia listeaza datele culese referitoare la istoricul masinii, nu trebuie sa mergi fizic cu ea la RAR!

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.