Raport IPJ Bacau, in 2017. Infractionalitate a scazut cu 9,3% fata de 2016

In anul 2017, activitatea politistilor Inspectoratului de Politie Judetean Bacau a avut ca obiectiv cresterea gradului de siguranta al cetatenilor prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranta stradala, siguranta rutiera, destructurarea grupurilor/gruparilor infractionale, asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, coruptiei, contrafacerii de marfuri, a infractiunilor din domeniul achizitiilor publice precum si prin protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Politistii au actionat cu fermitate si responsabilitate pe raza de competenta, pentru mentinerea sub control a infractionalitatii, fapt pentru care la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau infractionalitatea sesizata prezinta o diminuare cu 9,3%, fata de anul 2016.

In privinta infractionalitatii contra patrimoniului, s-a inregistrat o diminuare cu 9,6% a sesizarilor de aceasta natura: in mediul urban cu 11,4%, iar in mediul rural cu 6,9%.

In anul 2017 s-a actionat si pe linia prevenirii infractiunilor de inselaciune, mai ales a celor comise prin metoda “accidentul”, inregistrandu-se o diminuare a acestui gen de fapte. Politistii au depus toate eforturile pentru identificarea si tragerea la raspundere penala a persoanelor banuite de savarsirea sau de complicitate la savarsirea infractiunii de inselaciune.

Infractiunile sesizate de natura economico-financiara s-au diminuat cu 34,9%, fata de perioada similara a anului trecut.
Pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, la nivelul judetului Bacau au fost aplicate 1.230 sanctiuni contraventionale si au fost indisponibilizate bunuri in valoare de un milioan de lei, iar valoarea bunurilor care au facut obiectul masurilor asiguratorii a depasit 2,9 milioane de lei.

Comparativ cu anul 2016, infractionalitatea stradala s-a diminuat cu 9,8 % continuand trendul descendent inregistrat in ultimii 5 ani. Astfel, la finele anului ne situam sub valorile inregistrate in perioada 2009 – 2016. Diminuarea criminalitatii stradale se manifesta la majoritatea structurilor de politie subordonate.

In mediul rural, s-a inregistrat o diminuare cu 6,7% a infractionalitatii sesizate. Criminalitatea sesizata contra persoanei a scazut cu 8,1% fata de anul precedent, iar cea contra patrimoniului a scazut cu 6,9%.

Pe linia armelor, explozivilor si substantelor periculoase, in urma activitatilor desfasurate au fost confiscate 181 de arme, 1910 elemente de munitie, 774 kg articole pirotehnice si 20 kg produse de protectie a plantelor.

In domeniul silvic au fost organizate actiuni, in urma carora au fost aplicate 683 de sanctiuni contraventionale si au fost descoperite 333 de infractiuni, din care 308 dosare penale au fost intocmite pentru infractiuni descoperite in flagrant.
Concomitent cu aplicarea sanctiunilor principale, s-a dispus confiscarea a peste 2.300 m.c. material lemnos.

 

In cursul anului 2017, politistii de investigatii criminale au desfasurat activitati specifice si au identificat 156 de persoane, din care 78 de persoane urmarite international, punand in executare 47 de mandate europene de arestare, sub coordonarea si controlul procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau.

Pentru prevenirea si combaterea producerii evenimentelor rutiere pe arterele deschise circulatiei publice, precum si pentru combaterea faptelor de natura antisociala care se comit in apropierea drumului public, au fost organizate si executate 954 de actiuni preventive si 80 alte misiuni. Politistii au aplicat 54.030 sanctiuni, au retinut 5332 permise si au restras 1841 certificate de inmatriculare.

Pe linia accesarii fondurilor europene, dar si in contextul activitatii de cooperare internationala, la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau a fost initiata implementarea proiectului “Cooperare transnationala intre autoritati de aplicare a legii pentru intarire activitatii de prevenire si lupta impotriva fraudei cu fonduri europene acordate in domeniul agriculturii”, proiect ce se desfasoara in perioada decembrie 2016 – februarie 2018, in parteneriat cu politiile din Bulgaria, Polonia si Republica Moldova.

Lasa un comentariu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here