Rakeții de la Chișinău, implicați într-un asasinat la comandă în Bacău, condamnați în lipsă după 13 ani

0

Autoritățile române au avut nevoie de 13 ani pentru a finaliza ancheta privind un caz de asasinat la comandă, petrecut la Bacău în vara anului 2011. Incidentul a implicat un grup de asasini din Republica Moldova, condus de Ion Druță, cunoscut și sub numele de Vanea Pisateli, informează ziarulnațional.md.

Un om de afaceri a fost ucis atunci într-un mod violent, specific mafioților din fostul spațiu sovietic, în propria casă, la comanda unui nepot care îi datora o sumă mare de bani, aproape un milion de euro.

Cel puțin șase indivizi ar fi participat la crimă, o parte dintre ei fiind deja condamnați la închisoare cu executare, cu pedepse cuprinse între 10 și 17 ani. Doi dintre ei și-au primit pedepsele, câte zece ani de închisoare, abia pe 12 octombrie 2023, odată cu sentința Tribunalului Bacău, dar care nu este definitivă.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Vanea Pisateli, individ foarte cunoscut în mediul interlop din România, mai ales în zona de contrabandă, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la tâlhărie urmată de moartea victimei (faptă din 10/11 august 2011). Sentința a fost dată de Tribunalul Bacău în data de 12 octombrie 2023. În aceeași cauză a fost condamnat la o pedeapsă similară și Petru Calamonov. Acesta se afla în stare de deţinere în Penitenciarul nr.13 din R. Moldova, în decembrie 2022, potrivit portalului instanțelor de judecată care au tot fost nevoite să amâne rezolvarea cauzei tocmai pentru a se putea respecta procedura de citare a acestui infractor.

Asasinatul de la Bacău pare a fi o afacere de familie care a degenerat într-un scandal uriaș. Omul de afaceri ucis, Valeriu Damian, era în litigiu cu nepotul său pe care îl împrumutase cu 3 milioane de lei, bani pe care tânărul nepot nu i-a mai returnat. Afaceristul l-a atacat în civil și a avut câștig de cauză, astfel că urma să-și execute silit nepotul. Ca să rămână cu averea neatinsă (spații comerciale), nepotul a pus la cale asasinarea unchiului său. A luat legătura prin intermediul unor apropiați cu cetățenii moldoveni despre care știa că sunt angajați frecvent pentru „rezolvarea” unor situații delicate. I-a ademenit cu 300 000 de dolari, bani pe care asasinii ar fi trebuit să-i găsească în casa afaceristului din Bacău. 

În noaptea de 10 spre 11 august 2011, omul de afaceri este atacat în casă de un grup de bărbați cu fața acoperită cu ciorap negru. Victima este legată de picioare, de mâini și la gură cu o bandă adezivă. Așa a fost găsit a doua zi dimineață, dar fără suflare. Lângă patul din dormitorul au fost găsite mai multe sticle de bătură aproape goale, dar și sticle de apă, banda adezivă și o rangă. Anchetatorii au stabilit că cel puțin ranga și banda adezivă sunt produse de societăți din Rusia care alimentează piața din Republica Moldova, dar nu și în România. S-a știut încă de atunci că asasinii puțin probabil să fie români.

Ancheta a trenat o perioadă până ce autoritățile din Ucraina au prins, în aprilie 2012, o grupare de infractori care săvârșiseră în acestă țară o crimă similară cu cea din Bacău. Unul dintre criminali a decis să facă un denunț, explicând că a fost implicat și în asasinatul din România. Denunțul a fost scris atât în română, cât și în ucraineană, informațiile fiind identice. În acest document a dat toate datele necesare, cu numele celor implicați în crima de la Bacău. A explicat că afacerea era contractată de Ion Druță, temutul raket moldovean, dar acesta nu se deplasa la caz. Își trimitea acoliții să rezolve ce era de rezolvat. Celor șase coautori li s-a indicat adresa unde se afla locuința ce trebuia prădată, doi dintre ei erau înarmați, iar un al treilea avea şi „misiunea” uciderii victimei, se arată în rechizitoriu.

,,Aceasta rezultă şi din faptul că primul care acţionează este chiar Murtazaliev, el având cea mai activă participare, prin imobilizarea victimei şi aplicarea de bandă adezivă peste căile anaerobe, lăsând-o să se sufoce şi producând-i astfel decesul”, arată procurorii.

Vanea Pisateli, are o condamnare de 20 de ani de închisoare în Moldova. ,,Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, instanţa de judecată a decis că „Vanea Pisateli” este vinovat de faptul că a comandat în 2000 asasinarea a trei bărbaţi la Ialoveni. Decizia a fost luată de Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău. Procurorii au demonstrat prin probe că, inculpatul a organizat şi dirijat un triplu omor. Victimele au fost împuşcate, iar apoi incinerate şi îngropate”, susţin reprezentanţii Procuraturii, citați de Adevărul.

A fost de asemenea cercetat pentru complicitate la omor în cazul atentatului din noiembrie 2012 din cartierul Vitan din Bucureşti, asupra lui Puiu Mironescu.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.