Răducu Tamaș, portarul Științei: „Astăzi vă confirm că din vară această echipă nu va mai exista”

0

Într-un mesaj tulburător postat pe propriul cont de Facebook, Răducu Tamaș – portarul echipei de handbal masculin Știința Bacău – a anunțat că, din vară, echipa va dispărea. Mesajul postat de Tamaș în rețelele de socializare vine să confirme că handbalul masculin băcăuan se pregătește să traverseze o perioadă neagră. În miezul problemelor se află o controversată asociație sportivă – Top Sport – prin intermediul căreia municipalitatea Bacău a sponsorizat, cu milioane de euro, echipa de handbal masculin. Banii s-au evaporat, iar Știința pare să nu mai aibă acum puterea de a rămâne în prim-planul jocului cu mingea mică. 

Printre rânduri, sportivii Științei spun dezastrului pe nume. Portarul echipei – Răducu Tamaș – a recunoscut că echipa e pe ducă într-o postare pe Facebook scrisă marți. Sportivul a spus că, până în vară, echipa va supraviețui prin handbaliștii care vor trage în continuare în campionat, dar că din vară Știința va intra în istorie. „E o zi trista! Astazi, o parte din colegii mei sunt nevoiti sa elibereze apartamentele! Daca saptamana trecuta ati crezut ca e o gluma proasta, astazi va confirm ca din vara aceasta echipa nu va mai exista. Teoretic, ea trebuia sa dispara incepand de maine, dar pana in vara Stiinta va trai prin noi!”, a scris Tamaș.

Situația echipei de handbal masculin s-a înrăutățit pe parcursul sezonului 2014-2015, când asociația prin care Primăria Bacău finanțează Știința Municipal nu a mai putut asigura cofinanțarea pentru obținerea sponsorizării (finanțării publice) în baza legii 350. În ultimii 4-5 ani, Asociația Top Sport, prezidată de cumătrul primarului Romeo Stavarache, Constantin Apostol, a primit finanțări de 1 milion de euro/an. La asta se adaugă sponsorizări consistente puse la bătaie atât de compania Dedeman, cât și de societatea Aerostar. Oamenii de afaceri băcăuani nu mai par dispuși să susțină echipa, după ce asociația amintită a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție.

Prin intermediul asociației prezidată de cumătrul său, Stavarache ar fi disimulat mai multe foloase necuvenite, procurorii DNA punându-i în sarcină primarului 5 infracțiuni de luare de mită. Potrivit procurorilor, atât Stavarache, cât și cumătrul Apostol s-au ocupat îndeaproape de mersul asociației. Ilustrativ pentru modul în care asociația Top Sport a fost folosită de tandemul Stavarache – Apostol este cazul emiterii unui certificat de urbanism pentru societatea ASERO SRL, controlată în 2008 – 2009 de omul de afaceri Costel Cășuneanu. Documentul, necesar implementării unui proiect cu finanțare europeană (construirea unui centru de afaceri), l-a costat scump pe Cășuneanu.

În luna aprilie 2009 inculpaţii Stavarache Romeo şi Apostol Constantin căutau soluţii pentru a obţine bani pentru echipa de handbal, atât pentru activitatea curentă cât şi pentru asigurarea contribuţiei proprii în vederea accesării de fonduri publice în temeiul Legii 350/2006.Cursul acestor fapte, probate prin mijloacele de probă administrate în cauză, nu poate fi explicat decât prin existenţa pretinderii de către inculpatul Stavarache Romeo a sumei de 100.000 de lei de la inculpatul Căşuneanu Costel, acceptarea acestei solicitări de către acesta din urmă fiind motivul pentru care opoziţia primarului la eliberarea certificatului de urbanism nu s-a mai manifestat. Un element în plus în sprijinul acestei concluzii este şi faptul că, în declaraţiile lor, inculpaţii Căşuneanu Costel şi Apostol Constantin fac afirmaţii necorespunzătoare adevărului.

Astfel, inculpatul Căşuneanu Costel neagă că ar fi avut vreo legătură cu plăţile făcute de către SC PA&CO INTERNATIONAL SRL către Asociaţia Judeţeană de Handbal Bacău şi afirmă că doar martorul Balcanu Dan avea cunoştinţă de sponsorizări sau de contractele de publicitate încheiate de societate. De asemenea, afirmă că a luat cunoştinţă de contractul încheiat în data de 13.04.2009 doar în cursul anului 2014, după ce a fost citat în prezenta cauză. După cum reiese însă din convorbirile interceptate şi redate în cauză, susţinerile inculpatului sunt contrare adevărului”, se precizează în rechizitoriul întocmit în cauză de procurorii DNA Bacău.

O dezvăluire publicată de Bacau.NET în prima parte a lui martie atestă că DNA Bacău a intrat pe firul finanțărilor publice date asociațiilor și fundațiilor. Cap de listă – asociațiile sportive. Datele oficiale arată că între 2010 și 2014, asociațiile sportive din municipiul Bacău au beneficiat de sponsorizări publice în cuantum de 51,4 milioane lei, în jurul a 12 milioane de euro, o sumă considerabilă având în vedere performanțele mai degrabă inexistente obținute de sportul băcăuan.

Potrivit datelor neoficiale care circulă în administrația băcăuană, Top Sport are nevoie de aproximativ 200.000 lei pentru a asigura cofinanțarea necesară continuării activității sportive. În ultimele luni, Constantin Apostol – fost șef al ADR Nord-Est – a bătut la ușile mai multor oameni de afaceri, inclusiv la „regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu. Mediul de afaceri, după câte se pare, nu mai dorește să se asocieze cu imaginea dezastuoasă a cumătrului lui Stavarache, condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar penal vizând fraudarea fondurilor UE și inculpat în dosarul de corupție al primarului Romeo Stavarache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.