PSD propune scăderea taxei de salubrizare cu 50 la sută. Măsura ar viza doar persoanele fizice din municipiul Bacău

2

Proiectul de scădere la jumătate a valorii taxei de salubrizare are 20 de inițiatori, toți membri ai PSD Bacău. Pentru promovarea proiectului în plenul Consiliului Local (CL), inițiatorii trebuie să strângă aproape 9000 de semnături de la băcăuanii care se declară de acord cu demersul social-democraților. Potrivit proiectului conceput de aceștia, scăderea cu 50 la sută a taxei de salubrizare va viza doar persoanele fizice din municipiul Bacău. În loc de 12 lei/lună/locuință, băcăuanii ar putea plăti 6 lei/lună/locuință, dacă proiectul de hotărâre va ajunge în CL și va fi adoptat de forul deliberativ local. 

Cosmin_Necula_PSD_confReducerea cu 50 la sută a cuantumului taxei de salubrizare ar viza următorul exercițiu bugetar, urmând să fie pusă în aplicare din 2016, în ipoteza în care proiectul inițiat de social-democrați va fi adoptat de CL Bacău. Inițierea proiectului a fost anunțată de deputatul Cosmin Necula, în cadrul unei conferințe de presă. Parlamentarul a apreciat că bugetul local dispune de resurse suficiente pentru a acoperi scăderea la jumătate a taxei, mai ales că municipalitatea a bugetat sume generoase pe proiecte nefezabile, precum șantierul noii săli polivalente, iar banii ar putea fi redirecționați.

„Orice proiect de hotărâre dispune pentru viitor, din momentul adoptării acestuia. Nu putem fi ipocriți să nu recunoaștem latura politică a acestui demers, să spunem că noi suntem societatea civilă. Inițiatorii sunt din PSD, dar cred că într-o lună, o lună și jumătate vom reuși să adunăm cele 8800 de semnături necesare și vom duce proiectul în Consiliul Local, pentru proiectul de buget de anul viitor”, a declarat Necula. El a adăugat că presiunea pe bugetul local nu este una mare, urmând a fi acoperită prin redirecționarea fondurilor afectate șantierului sălii polivalente.

„În prezent se încasează 14,83 milioane lei din taxa de salubrizare. Prin scăderea la jumătate a taxei, se vor încasa 7,4 milioane lei. Contractul cu SOMA pe care-l derulează Primăria Bacău se ridică la 8,8 milioane lei pe an. Diferența va fi acoperită din banii pentru «groapa polivalentă». Sunt șantiere, precum groapa polivalentă sau Spitalul Municipal pentru care nu s-a cheltuit niciun leu. Deci bani sunt pentru a se acoperi diferența”, a mai spus acesta.

Radu AbabeiNecula a criticat „campania electorală” derulată de viceprimarul Radu Ababei (foto) în Universitatea „Vasile Alecsandri”, edilul vizând – după spusele deputatului – preluarea funcției de rector. „La noi în Bacău viceprimarii au preocupări. Unul face campanie în universitate, altul e cu service-urile auto. Îl rog pe domnul Ababei să-și vadă de campania sa electorală din universitate. Dacă vrea să fie rector, s-o facă în mod fair-play, nu prin presiuni sau amenințări că se vor tăia fonduri. Sper că liberalii nu-și caută o nouă pușculiță pe la universitate”, a afirmat parlamentarul.

Inițiativa PSD nu este prima de acest fel. În urmă cu mai mulți ani, Vasile Drăgușanu, pe atunci consilier local PDL, a inițiat un proiect de hotărâre având ca obiectiv acordarea de ajutoare la încălzire pentru toți băcăuanii, indiferent de sursa lor de încălzire. Drăgușanu a adunat câteva mii de semnături pentru susținerea proiectului, însă inițiativa a picat în cele din urmă. Cosmin Necula a declarat că formularele pentru strâns semnături urmează a fi solicitate municipalității și că se așteaptă ca secretarul Ovidiu Popovici să-și ofere concursul pentru promovarea proiectului. „Sperăm să nu așteptăm termenul de 30 de zile, iar domnul secretar să ne pună la dispoziție cât mai repede acele formulare”, a conchis deputatul PSD.

Potrivit proiectului avansat de social-democrați, taxa de salubrizare din municipiul Bacău ar urma să scadă, pentru persoanele fizice, de la 12 lei/locuință/lună, la doar 6 lei. La nivelul unui an, băcăuanii ar urma să plătească 72 de lei, în loc de 144 de lei cât plătesc în prezent. Asta, dacă proiectul de hotărâre va ajuge să fie dezbătut și adoptat de CL Bacău în forma prezentată de pesediști. În caz contrar, a anunțat Necula, vor fi formulate amendamente la proiectul de buget local pentru 2016, în sensul diminuării cu 50 la sută a valorii taxei de salubrizare.

2 COMENTARII

  1. Ii dau dreptate, in schimb, in privinta viceprimarilor. Amandoi sunt purtatorii de oua a primarului. Unul pe la facultate iar celalalt pe la service-uri de masini de xeroxuri….

  2. Ori Necula ori Ghinghes tot aia e… Unii nu pricep ca oricat de repede se apropie alegerile nu poti face pe prostul si sa inciti lumea la astfel de chestii cand tu stii ca apa aia s-a scumpit pentru ca este un proiect pe fonduri europene in derulare. Asta e strategie pentru prosti gen: Lasa ba ca merge asa, lumea te tine minte ca „tu ai vrut sa faci ceva”! Cineva sa-i puna o piedica copilului astuia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.