Proteste in Romania si Europa pentru salvarea Rosiei Montana: „Tradarea de tara in aur se masoara”

0

Pe 28 august, întocmai cum s-a întamplat cu exploatarea gazelor de şist în SUA, unde s-a dat o lege pentru a excepta companiile exploatatoare de la respectarea normelor de protecţie a mediului, şi în România, Guvernul Ponta a promovat un proiect prin care compania exploatatoare devine stăpână în Roşia Montană. Potrivit acestuia, compania operează exproprieri, modifică suprafaţa exploatată dupa dorintele sale, avizele îi sunt date la ordin, stabilind noi termene, mai scurte, precizeaza un comunicat al ActiveWatch.

Pe 1 septembrie 2013 au fost organizate proteste de stradă în România şi Europa împotriva exploatării gazelor de şist şi pentru salvarea Roşiei Montane. Cetăţenii au cerut Comisiei Europene includerea proiectului de lege votat de Guvern în următorul raport de progres al Romaniei din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

“Compania Chevron a obtinut acordurile de mediu în mod vădit ilegal, iar perspectiva unei noi afaceri in industria de gaz a strans un nou val de baieti destepti. In satele si arealele protejate din Transilvania se fac prospecţiuni, cu intrarea abuzivă peste terenurile cetăţenilor şi distrugerea recoltelor şi a caselor”, se arată în comunicatul ActiveWatch. Primul protest a început la orele 11.00 în comuna Banca, judeţul Vaslui, protest organizat de preotul Iulian Ghimuş, aflat deja în vizorul Episcopiei pentru lupta sa împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

Au urmat proteste pentru salvarea Roşiei Montane şi împotriva fracturării la Bârlad, Rosia Montana, Bucuresti, Alba Iulia, Timisoara, Iasi, Cluj Napoca, Brasov, Galati, Arad, Deva, Constanta, Targu-Mures, Sibiu, Piatra-Neamt, Bistrita, Baia Mare, Gheorghieni, Sfantu-Gheorghe, Pitesti, Satu Mare, Craiova, Dorohoi, Oradea şi Ploiesti. In aceeasi zi au avut loc proteste şi în Paris, Bruxelles, Viena, Berlin, Londra, Roma Praga, Lisabona, Oslo, Copenhaga, Madrid, Luxemburg, Washington D.C., Maastricht, Amsterdam, Budapesta, Munchen, Bonn, Aarhus, Geneva, Varsovia.

In municipiul Bacau un grup restrans alcatuit din cateva zeci de persoane a protestat pasnic in fata Palatului Administrativ. Sub sloganul „Tradarea de tara in aur se masoara”, protestatarii au solicitat stoparea urgenta a proiectului de la Rosia Montana. Evenimentul nu s-a bucurat de ecoul si amploarea celor organizate in marile orase din tara sau in Capitala, bacauanii reconfirmandu-si statutul de populatie apatica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.