Protest pasnic impotriva proiectului de la Rosia Montana, in Piata Tricolorului din Bacau: „Iesiti din casa, daca va pasa!”

0

Peste 100 de persoane s-au adunat duminica in Piata Tricolorului din municipiul Bacau, protestand impotriva controversatului proiect vizand exploatarea aurului de la Rosia Montana. Cu mic, cu mare, de la copii la varstnici, protestatarii au scandat impotriva proiectului, decretand „Muntii nostri nu sunt banii vostri!”. La o masa tapetata cu chipurile parlamentarilor bacauani, pe mai multe foi, organizatorii protestului au adunat semnaturi pentru respingerea proiectului de modificare a legii minelor. 

1Potrivit activistului de mediu Florin Suciu, unul dintre organizatorii protestului pasnic, listele cu semnaturi se doresc un instrument de presiune asupra parlamentarilor bacauani, care vor lua in dezbatere – la nivel de Legislativ – proiectul nasit de cabinetul Ponta, avand ca obiect aprobarea exploatarii aurului de la Rosia Montana. Suciu a declarat pentru Bacau.NET ca pe parcursul saptamanii viitoare, incepand de luni, pe baza listelor de semnaturi vor fi solicitate parlamentarilor audiente, astfel incat doleantele protestatarilor sa ajunga pe masa acestora.

„E bine ca se face discutia in Parlament. Proiectul va muri acolo. Chiar daca-l avizeaza in Parlament, proiectul e unul complet ilegal pentru ca incalca mai multe legi in vigoare. Saptamana viitoare mergem in audienta la fiecare parlamentar de Bacau. Ii punem sa ceara vot nominal, pe fata, nu vot secret”, a declarat activistul. El a adaugat ca Rosia Montana „este lupta unei intregi generatii” si ca viitorul tarii nu poate fi cuantificat in bani. „Nu sunt de acord sa se faca locuri de munca printr-un furt”, a declarat Suciu, lasand de inteles ca proiectul de la Rosia Montana a fost sustinut de politicieni „cumparati”.

Spre deosebire de protestul organizat in urma cu mai bine de o saptamana, duminica seara Piata Tricolorului a fost „invadata” de peste 100 de persoane. Acestea si-au dat intalnire in zona zero a Bacaului prin intermediul retelelor de socializare, in special al Facebook, retea pe care organizatorii protestului au infiintat o pagina de eveniment. La protest a participat si o „trupa” de tineri ciclisti imbracati cu tricouri de sustinere a Rosiei Montane. Sub sloganul „Iesiti din casa daca va pasa!”, protestatarii au cerut bacauanilor sa ingroase randurile protestului consumat in fata Palatului Administrativ (Prefectura Bacau).

Pe parcursul acestei saptamani, unii dintre alesii trimisi de bacauani in Parlament au declarat ca vor vota impotriva proiectului, intrucat acesta este un pericol la adresa mediului. Proiectul a fost aprobat in Guvern, premierul Victor Ponta declarand ca va promova si sustine proiectul ca prim-ministru, dar va vota impotriva lui ca deputat, atunci cand actul normativ va fi dezbatut in Legislativ. Protestatarii bacauani au umplut Piata Tricolorului cu date referitoare la implicatiile negative ale proiectului de la Rosia Montana, astfel incat trecatorii sa fie informati despre riscuri. Protestul a fost autorizat intre orele 17.00 si 19.00.

[nggallery id=91]

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.