Protest la Colegiul „Mihai Eminescu”. Elevii au blocat strada suparati ca nu au fost primiti la ore fara uniforme

11
Joi dimineata, mai multi elevi ai Colegiului „Mihai Eminescu” din Bacau au blocat strada, revoltati ca nu sunt primiti la ore fara uniforme scolare. Suparati ca nu li se permite accesul in liceu, elevii au strigat lozinci impotriva directoarei : „Joi Eminescu!” , „Ieşi afară, javră ordinară!” si au blocat strada.
„Avem legitimaţii şi stăm ca proştii la poartă. Acum s-au trezit, pe timpul ăsta, pe frigul ăsta să ne ţină aici? Dânsa stă la căldură şi noi stăm în frig. Ne-am săturat! Nu e prima oară”, s-au plâns elevii, care au mai povestit că împotriva lor s-au folosit şi spray-uri paralizante

Conform regulamentului şcolar, elevii trebuie să poarte cămaşă albă sau lila, vestă şi cravată. Numai că elevii se plâng că preţul uniformei este prea mare. Pretul unei uniforme ar ajunge la peste 200 de lei.

„A fost un avertisment pentru părinţi. Trebuie să fie informaţi şi ei. E rău faptul că elevii noştri nu transmit corect mesajul nostru acasă”, a declarat la rândul ei drectoarea liceului, Constantina Hulea.

După o oră de protest, elevii au fost primiţi în clase. Insperctorii şcolari au demarat o anchetă la liceu.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

11 comentarii

 1. Cred ca adevarul e undeva la mijloc. Prin interzicerea accesului elevilor in scoala directoratul nu face decat sa blocheze orice cale de comunicare si sa transmita doar un mesaj de tiranism: ca mine sau afara.

  • Danutzu / grig : sunt de acord cu un anumit cod al vestimentatiei stabilit de scoala, haine decente, comportament decent. Dar pana la a te forta ce culoare sa ai la camasa mi se pare absurd. Subscriu la ce a scris Alex.

 2. Alex…nu stiu in care Europa,America,etc ai vazut tu ca NU se poarta, dar eu am vazut in Europa, America,etc mai toti liceeni purtand uniforma(mai ales daca e unul care se respecta…gen Eminescu).si la fel ca cei de la Eminescu, daca nu ai uniforma, nu esti primit la ore… asa usor e sa vorbim fara sa stim…

  • Dreptul la educatie nu e conditionat de purtarea unei uniforme. In Occident cat si in Orient, exista scoli care impun purtarea de uniforma si scoli care nu o fac. Voi gresiti cand spuneti ca elevii trebuie sa fie toti la fel, pentru ca oricum ai incerca sa faci, ei nu vor fi la fel, diferentele se vor gasi. Cuvantul „uniforma” in contextul acesta, are inteles de „uniformizare” adica, e o modalitate de control, de manipulare, de supunere fata de o autoritate. Mai revizuieste-ti putin parerile, dreptul la educatie nu vine la pachet cu obligatia de a purta uniforma, asta e totalitarism. Iar 200 lei o uniforma pentru parinti cu salarii de 800-1000 lei pe luna e o povara, ca nu poti sa cumperi doar o uniforma, trebuie sa cumperi cel putin 3 ca mai trebuie sa te si schimbi, ca sa nu puti. Tu cred ca esti cel ce stie cel mai putin, scoala nu a devenit administrator de buget al elevilor, scoala nu are drept prin Constitutie de a impune unui elev sa poarte uniforma, iar regulamentul unei scoli nu valoreaza doi bani daca e in contradictie cu legea unei tari. In cazul de fata, directoare e doar e escroaca care se imbogateste de pe urma elevilor, obligandu-i sa cumpere uniforme. E un jeg de om care nu are ce cauta intr-o scoala.

   • Buna seara,nici dreptul de a munci nu vine la un loc cu obligatia de a purta uniforma si totusi o porti ,desi din cu totul alte motive. Aminteste-ti doamna ca nici parintii nostri nu aveau bani , pentru unii o singura uniforma era dar ceresc dar totusi se purta zilnic si erau curati nu mirosea nimeni urat (exceptie cei care nu se spalau din lipsa de educatie sau din lipsa de bun simt ) deoarece era inventat si pe vremea aia detergentul si spalatul la mana pentru cei care nu aveau posibilitati , acum lumea este mai moderna , rareori exita cazuri de copii fara posibiliati materiale cat de cat decente care sa mearga la liceu , din punctul meu de vedere este mult mai usor financiar pentru un parinte sa cumpere doua uniforme anual decat sa cumpere zeci de”toale” de firma ca sa aiba odalsa lor cu ce sa se mai laude . Dar e parerea mea si atat , fiecare are dreptul sa vorbeasca in cazul asta sa scrie . O seara buna .

    • Cel mai bun sistem de invatamant din lume, cel finlandez nu impune portul uniformei in nicio institutie pre-liceala sau pre-universitara.

     Dvs. aveti impresia ca toata lumea isi permite sa cumpere uniforme, dar pentru unii, 200-400 de lei in ziua de azi inseamna jumatate din salariul pe o luna. Portul uniformei nu imbunatateste cu nimic performanta scoala a unui elev si nu modifica comportamentele lor, nu are nicio noima. Este doar un mijloc prin care anumiti indivizi isi pot multumii egoul lor.

     Nu sugerez sa nu existe un cod vestimentar in scoli, dar nici nu vreau masuri totalitare. Am purtat uniforma tim de un an de zile, iar cheltuielile la curatatorie nu sunt deloc de neglijat. Nu toata lumea are venituri medii in tara asta. Mi se pare o porcarie introducerea uniformelor la nivelul de trai din Romania si la performantele sistemului de invatamant. In loc sa ne straduim sa avem un model de educatie performant si eficient, noi ne gandim la uniforme. Nu devi elev bun avand uniforma.

 3. Mariana si daniela de ce e bine sa aiba uniforma ?? Nu e destul ca in Romania noastra draga nu poti sa faci nimic pentru bani trebuie sa mai cumperi si uniforme?? unde in Europa,America,Africa,China etc ati vazut voi ca adolescenti peste 15-16 ani sa poarte uniforme speciale?? pentru ce? Ce credeti ca uniformele alea ii fac mai inteligenti? credeti ca daca poarta uniforme constientizeaza mai mult cat de mult o scoala are rol in viata lor?? NU!! si asta e doar o forma de controlare in masa cum si GUVERNUL,TELEVIZIUNILE,ZIARELE SI BISERICILE controleaza tot ce e in tara aia si fiecare se omoara intre ei sa supravietuiasca !! sa fim seriosi!! ESTE O PROSTIE!!.

 4. Mi se pare normal ce face aceasta directoare.Nu e posibil ca toti sa vina imbracati cu cei mai rupti blugi sau fuste mine,sau cei care au bani sa poarte lucruri extrem de scumpe iar cei saraci sa vina cu incaltaminte de 10 ani.La scoala accentul trebuie sa se puna pe educatie sa nu se faca diferente sa fie toti la fel.Diferenta sa o faca munca si inteligenta.

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.