Protecția Consumatorului obligă Banca Românească să modifice 27.000 de contracte

0

Banca Românească a fost obligată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să modifice 27.000 de contracte de credit (12.000 pentru credite ipotecare şi 15.000 pentru împrumuturi de nevoi personale), după ce a perceput, din 2010 şi până în prezent, comisioane fără temei legal. În acelaşi timp, instituţia de credit a fost sancţionată de inspectorii ANPC cu suma de 40.000 de lei, după cum a anunţat, luni, Marius Dunca, preşedintele autorităţii.

UPDATE: Poziția oficială a Băncii Românești în relație cu cerințele ANPC

„Am luat act de decizia ANPC și dorim să facem câteva precizări cu privire la modul în care instituția a interpretat implementarea Ordonanței de Urgență 50/2010 de către Banca Românească. Implementarea OUG 50 de către Banca Românească a avut drept scop alinierea denumirii comisioanelor, conform cadrului legislativ, dar păstrând esența economică a acestora. Mai mult, Banca Românească nu a comisionat adițional clienții ai căror contracte au fost modificate în 2010. În acest moment, am inițiat demersul de contestare a proceselor verbale și a ordinelor emise de ANPC pentru spețele menționate în cadrul deciziei instituției, rezervându-ne dreptul ca, în funcție de soluția judecătorească, să reversăm operațiunile efectuate în urma implementării măsurilor ANPC și să evaluăm consecințele economice ale acestor măsuri cu inițierea unor proceduri judiciare de recuperare.”  

Banca trebuie să aducă „la conformitate cu legea” toate cele 27.000 de contracte în termen de 30 de zile de la dispunerea sancţiunii, respectiv până la data de 3 septembrie. Astfel, Banca Românească nu va mai percepe comisioanele respective, iar consumatorii pot da în judecată operatorul financiar pentru recuperarea banilor încasaţi fără temei legal. Creditele au fost contractate în perioada 2006-2007, potrivit reprezentantului ANPC, care a subliniat că, în cazul contractelor de împrumuturi ipotecare, comisionul de analiză era zero, iar cel pentru administrarea creditului avea un cuantum de 1%.

În 21.06.2010, după ce a fost aprobată OUG 50, banca a perceput şi un comision de administrare cont curent, în condiţiile în care OUG 50/2010 prevede că poate fi perceput un singur tip de comision. În ceea ce priveşte contractele de credit pentru nevoi personale, iniţial, acestea prevedeau un comision de monitorizare a creditului de 0,3%. Din 2010, pe graficul de rambursare, apare o majorare a comisionului de administrare de la zero la 0,3%, deşi în actul adiţional se precizează că acest comision este zero. „Practic, banca a eliminat comisionul de monitorizare, aşa cum îi cerea legea, şi a introdus un comision de administrare în acelaşi cuantum”, a declarat Dunca.

El a mai spus, ieri, într-o conferinţă de presă, că 11 clienţi ai acestei bănci şi-au recuperat banii plătiţi din 2010 şi până acum în cuantumul comisioanelor menţionate mai sus, fără să apeleze la instanţă: „ANPC a sancţionat banca. Ulterior, am dispus şi măsuri complementare, în urma cărora clienţii pot merge în instanţă să-şi ceară banii înapoi. Unii dintre ei au făcut procese verbale, iar banca le-a dat banii înapoi”. Pe rolul justiţiei se află un proces colectiv ANPC versus Banca Românească, similar cu cel câştigat în primă instanţă împotriva OTP Bank.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.