Proiectul legii electorale: USL ia în calcul revenirea la votul pe liste pentru Camera Deputaţilor, iar Senatul să devina Cameră Regională, cu reprezentanţii aleşi uninominal

0

HrebeÎn USL se lucrează “la foc continuu” la proiectul de modificare a legii electorale pe un sistem mixt care are ca scop separarea atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului,scrie Hotnews. S-au conturat două variante: votul pe liste şi votul mixt pe model german pentru Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german). PDL şi UDMR, ambele în opoziţie, susţin sistemul mixt de vot pe model german, dar au viziuni diferite în ceea ce priveşte numărul de parlamentari şi modul de reprezentare a celor doua Camere ale Legislativului.

PSD şi PNL pornesc de la un sistem bicameral cu aproximtiv 400 de parlamentari, care se bazează pe principiul separării atribuţiilor celor doua Camere ale Parlamentului. Senatul ar trebui să aiba ca atribuţii, în viziunea USL, doar reprezentarea regiunilor şi a autorităţilor administraţiei publice locale. USL ia în calcul varianta ca fiecare judeţ să fie reprezentat de doi senatori, astfel încât numărul maxim al reprezentanţiilor Camerei Regionale să fie în jur de 100.

Proiectul legii electorale ţine strict de proiectul regionalizării şi, implicit, modificarea Constituţiei. Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc spune că se ia în calcul revenirea la votul pe liste pentru Camera Deputaţilor, iar Senatul să devina Cameră Regională, cu reprezentanţii aleşi uninominal. Mai este şi varianta votului mixt pe sistem german, dar deocamdată nu s-a ajuns la nicio concluzie.

Premierul Victor Ponta spune mereu că PSD pledează pentru reîntoarcerea la votul pe liste, cu 300 de deputaţi, iar Senatul trebuie să aibă ca atributii doar reprezentarea regiunilor şi a autorităţilor administraţiei publice locale, cu un număr mult mai mic de senatori.

Există premisele unui acord politic între partidele parlamentare pentru a implementa sistemul de vot mixt, dar asta nu înseamnă ca nu vor fi viziuni diferite. Trebuie făcute negocieri pe sistemul proporţional, cât va fi vot pe liste, cât va fi vot uninominal. Şi la capitolul regionalizare viziunile sunt diferite. UDMR doreşte o regiune care să reîntregească Ţinutul Secuiesc.

Sistemul mixt pe model german prevede jumătate vot pe liste şi jumătate uninominal, însă proporţia se poate modifica în funcţie de negocierile din interiorul puterii sau dintre putere şi opoziţie. Alegătorul are două voturi, unul pentru un partid (o listă de candidaţi), al doilea pentru un candidat din circumscripţia sa electorală. La votul pe liste rezultatul reflectă proporţional, numărul de mandate: daca partidul X are 30% din voturi la nivel naţional, atunci în Parlament va avea aproximativ 30% din mandate. Prin votul uninominal majoritar într-un singur tur se alege în Parlament candidatul care a întrunit cele mai multe voturi în circumscripţie. De asemenea, sistemul de vot mixt german prevede un prag electoral de 5%.

Şi PDL pregăteşte propriul proiect de lege electorală care pledează pentru un sistem mixt, pe model german. Acesta cuprinde un parlament unicameral şi 300 de parlamentari. UDMR are în plan modificarea legii electorale, la pachet cu o nouă lege privind reorganizarea administrativ teritorială a României. Pentru UDMR marea miză este comasarea judeţelor cu populaţie maghiară într-o singură regiune.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.