Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a publicat miercuri proiectul de Hotărâre de Guvern prin care urmează să fie aprobată investiția în Autostrada Focșani – Bacău (95,9 km). Autoritățile române estimează că 1.700 de angajați vor lucra pentru construirea acestui tronson din Autostrada Moldovei (A7).
„Astăzi, 06 iulie 2022, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului următorului act normativ: Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții „Autostrada Focșani – Bacău“, județele Vrancea și Bacău” a anuntat ministerul
In prezent, legătura dintre municipiile Focșani și Bacău se realizează prin intermediul drumului național DN 2 încadrat ca drum european E85, care are o bandă pe sens, acesta traversând în mare parte localități liniare, ceea ce conduce la viteze de parcurs limitate, iar ponderea traficului greu este de circa 20%.
Proiectul este inclus în Strategia de Implementare a Master Planului General de Transport. În cadrul documentației tehnico – economice, într-o primă etapă a fost realizată Analiza multicriterială, în care au fost evaluate o serie de opțiuni și combinații de variante/alternative de traseu între cele 2 municipii. În cadrul Analizei multicriteriale etapa 1 au fost studiate 3 alternative de traseu, iar fiecare alternativă de traseu a fost împărțită în 3 tronsoane, departajate pe baza a patru criterii, respectiv: criteriul tehnic, criteriul financiar, criteriul de mediu și criteriul social.
Pentru continuarea studiului alternativelor de traseu în cadrul etapei 2 al Analizei multicriteriale au fost selectate 2 variante de traseu, obiectivul acestei etape a fost și de a identifica soluția de profil transversal al Drumului de mare viteza, care produce beneficii maxime din reducerea duratei de deplasare, a costurilor de operare a autovehiculelor precum și a costurilor sociale asociate siguranței în exploatare (reducerea numărului de accidente), în condițiile costului de construcție estimat, rentabilitatea proiectului.
Oportunitatea realizării obiectivului, pe lângă beneficiile economice pe care le va genera, rezidă și din efectele asupra gradului de ocupare a forţei de muncă care se estimează la un numar de 1.700 angajați pentru perioada proiectării și execuției lucrărilor. În faza de operare, întreținerea autostrazii se va realiza cu personal CNAIR SA, conform programelor multianuale.