Programul „Noua Casa” continua in 2024. Vezi ghidul pentru aplicanti

0

Conform unui anunț al Ministerului Finanțelor, și în acest an va continua programul „Noua Casă”, având un plafon de garanții în valoare de un miliard de lei. În anul precedent, au fost acordate 1.940 de garanții, totalizând 245.743.854 lei, cu un volum de credite în jurul a 485 de milioane de lei. Ministrul Marcel Boloș subliniază că impactul „Noua Casă” s-a tradus în extinderea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, contribuind la consolidarea stabilității locative și la îmbunătățirea calității vieții pentru numeroși români.

Ministerul Finanţelor arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că a elaborat actul normativ necesar alocării, pentru anul 2024, a unui plafon de garanţii de 1 miliard de lei, pentru continuarea în condiţii optime a programului „Noua Casă”.

În anul 2024 se vor putea înscrie în program şi finanţatori care nu au participat în anul precedent. Ei au un termen de 7 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern să transmită către FNGCIMM cererile de înscriere în etapa 2024 a programului, precum şi solicitările de alocare de plafoane de garantare.

Din momentul lansării Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, care au susţinut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

Programul „Noua Casă” a fost aprobat în anul 2020 sub o formă îmbunătăţită pentru a permite achiziţionarea unor locuinţe mai spaţioase, respectiv mai scumpe, dar a păstrat spiritul programului „Prima Casă”, fiind în continuare cel mai accesat produs în domeniul imobiliar.

Ghid pentru cei interesaţi să aplice

Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de:

– 66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;

– 119.000 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobânda este variabilă, calculată în funcţie de Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca 2%.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.