Profesorul Patrut „reporneste” motorul cercului de informatica „Programare cu rabdare”. Din 3 decembrie, cursurile vor avea loc in format fizic, in Bacau

0

Lansat in urma cu 4 ani, in 2019, cercul de informatica „Programare cu rabdare” a avut un real succes in randul elevilor bacauani. In 2019, intr-un oras in care domeniul IT era aproape inexistent, profesorul Bogdan Patrut s-a hotarat sa puna o caramida la baza unei constructii ce ar putea dezvolta o generatie. Profesorul Bogdan Patrut a creat, pe banii lui, un cerc de informatica intitulat sugestiv : „Programare cu răbdare”. Elevii s-au inscris intr-un numar mare, chiar de la inceput.

Dupa 2 ani de pandemie, in care educatia s-a mutat mai mult in online si a functionat la capacitate minima, cercul de informatica „Programare cu rabdare” se va relua, in format fizic, incepand cu 3 decembrie :

Deși a funcționat neîncetat, într-o perioadă am fost nevoiți să ne restrângem activitatea și ne-am întâlnit mai mult online, dar am organizat câteva tabere și școli de vară la munte. Copiii care în 2018-2021 erau activi la cerc au ajuns, între timp, studenți. Deoarece condițiile ne permit, vom relua activitatea permanentă a cercului, în format fizic, atât în Bacău, cât și în Timișoara, Iași și în alte orașe. Pentru părinții și copiii care mă cunosc de puțin timp: sunt profesor la Facultatea de Informatică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, dar locuiesc în Bacău, unde, prin intermediul Asociației EduSoft m-am implicat cu toată energia în educația copiilor și tinerilor și în promovarea valorilor orașului nostru.

Atunci când am gândit acest proiect, am plecat de la trei factori: informatica este unul dintre cele mai atrăgătoare domenii de pe piaţa forţei de muncă; numărul de ore de informatică din şcoală este insuficient în contextul evoluţiei domeniului IT; elevii sunt diferiţi şi pot fi atraşi de diferite domenii ale informaticii (algoritmică, grafică, proiecte complexe, crearea de jocuri, web-design etc.)”.

Dar informatica nu este doar despre competiţii de algoritmică, deşi acestea au un rol important. Cred că cel mai bine este ca fiecare să fie într-o competiţie cu sine, să se autodepăşească în fiecare zi. Oricine poate învăţa informatică, în special programare, dacă este harnic, perseverent şi răbdător. Desigur, rezultatele nu vin peste noapte. E nevoie de răbdare, şi nu doar din partea elevilor, ci şi a noastră ca părinți și profesori. Copiii nu trebuie să se sperie dacă nu reuşesc din prima zi să înţeleagă anumite concepte. Lectorii noștri le vor respecta modul de gândire şi le vor insufla acestora încrederea în sine şi sigur vor avea rezultate deosebite de la ei. Pe noi ne interesează nu doar rezultatul final al copilului, ci și felul în care el a gândit algoritmul sau cât de creativ poate fi în reprezentarea datelor. Aceste lucruri nu se poate face într-un sistem de evaluare automată, în mediul online. Acestea nu permit o interacțiune umană cu ceilalți copii și nu vreau să cultivăm individualism, egoism, ci colaborare, socializare. În IT lumea colaborează, nu se luptă pentru puncte într-un sistem artificial în care tot ce contează e câte puncte ai adunat din nişte probleme artificiale.” a declarat profesorul Bogdan Patrut

Proiectul #programarecurabdare constă în cursuri pentru elevii de gimnaziu şi liceu, fie că sunt începători în domeniu sau au ajuns deja la performanţă. Proiectul a început la Bacău şi s-a extins apoi în mai multe oraşe, printre care Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Brăila, Mangalia, Târgu Secuiesc, Târgoviște, Zalău și altele.

Ba chiar a trecut şi graniţele, deoarece am deschis un cerc de informatică şi în Italia (la Spoleto). În tot acest timp am organizat lecții, întâlniri cu personalități, cu tineri de succes, am premiat copii, am oferit burse, ne-am distrat în pauze, în tabere și în școli de vară.” a mai precizat profesorul Patrut

În Bacău, proiectul va continua începând cu decembrie 2022 în format fizic, printr-o colaborare nouă cu diferite instituții și companii din Bacău. Astfel, pe 3 decembrie la ora 10.30 se va organiza o întâlnire de bun venit la Club Benefica (strada Mihai Eminescu, nr. 1, Bacău), iar începând cu 10 decembrie elevii se vor intalni la lecții la Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău.

Copiii se pot înscrie aici: https://programarecurabdare.ro/inscriere/

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.