Profesori universitari din Bacău, pe lista coordonatorilor de lucrări scrise de „cărturarii” din pușcării. Vezi în text lista completă

0

Nume importante din peisajul universitar băcăuan apar în listele cu profesori coordonatori ai lucrărilor ce-i au ca autori pe diverși pușcăriași proveniți din județul Bacău. Potrivit unei liste elaborate de Ministerul Justiției, la solicitarea portalului de știri Hotnews.ro, printre aceștia se numără profesorii Dumitru Bontaș, Tatiana Puiu (Universitatea „George Bacovia” Bacău), respectiv Ovidiu Turcu și Adrian Ghenadi (Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău). Printre „starurile” care au dat lucrări științifice în perioada de detenție se află Corneliu Iacobov, Toader Găureanu, dar și Gabriela Ciubotaru, soția deputatului băcăuan Lucian Ciubotaru. Recent, ministrul Justiției, Raluca Prună, a dezvăluit că are în plan înăsprirea legislației ce permite deținuților să-și diminueze pedepsele prin scrierea de cărți cu un așa-zis caracter științific. Conform statisticilor oficiale, în ultimii 3 ani au fost publicate 425 de titluri având ca autori 188 de deținuți. „Am cerut pentru lucrările din 2015 să mi se pună la dispoziţie toate recomandările scrise ale profesorilor universitari sau conferenţiarilor. Pot exista anumite îndoieli, citind numai titlurile, că unele lucrări nu pot fi calificate ca lucrări ştiinţifice”, a declarat Prună, citată de Digi24. 

Foto : cotidianul.ro
Foto : cotidianul.ro

Condamnat la 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, Corneliu Iacobov, fosta eminență cenușie din spatele RAFO Onești, s-a dovedit unul dintre cei mai productivi deținuți băcăuani. Temele abordate de Iacobov în cărțile sale gravitează în jurul petrolului, dar și a economiei. În iulie 2015, sub coordonarea prof. univ. dr. Adrian Ghenadi, Iacobov a publicat la editura Sitech (Craiova) lucrarea „Industria petrolului din România. Studiu de caz: RAFO Onești”. Un alt titlu publicat de „autorul” Corneliu Iacobov, sub coordonarea prof. univ. dr. Dumitru Bontaș, se referă la „Camerele de comerț și industrie din România” (carte publicată tot în vara lui 2015 la aceeași editură Sitech). Iacobov mai are o carte scrisă, de această dată sub coordonarea profesorului Marin Andreica (Universitatea Academia Comercială – Satu Mare). Scrisă între 2012-2015, lucrarea – publicată tot la Craiova – poartă titlul „Privatizarea prin restructurare. Procesul de privatizare în România 1990 – 1992”.

gabriela ciubotariu - micGabriela Ciubotaru, soția deputatului PNL Lucian Ciubotaru și persoana din umbra tipografiei Inter Print, are și ea un titlu la activ, scris în detenție. Ciubotaru, condamnată la 2 ani și 10 luni de închisoare, a ales o temă de „cercetare” la modă. Vizând condiția femeii în societatea contemporană („Femeia – parte egală a unei societăți prospere”), lucrarea Gabrielei Ciubotaru a fost publicată în septembrie 2015 la editura Alma Mater. Cartea a fost scrisă sub coordonarea prof. univ. dr. Gloria Rață, din cadrul Facultății de Sport a Universității „Vasile Alecsandri” Bacău.

Profesorul Ovidiu Leonard Turcu (Facultatea de Științe Economice – Univ. „V. Alecsandri” Bacău) a coordonat lucrarea „Analiza Diagnostic a firmei. Studiu de caz”, carte publicată de Carmen Mihaela Negoiță, persoană condamnată la 10 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată. Cartea a fost publicată în 2014 la editura „Alma Mater”. Un alt nume de rezonanță pentru județul Bacău, Toader Găureanu, fost director în cadrul RAFO Onești, a publicat în 2014, la aceeași editură craioveană Sitech, titlul „Energia geotermală. Captarea și conversia energiei geotermale”. Lucrarea a fost scrisă sub coordonarea prof. dr. Mihai Coloja de la Universitatea Petrol și Gaze Ploiești. Găureanu ispășește o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor personale.

Profesorul universitar Tatiana Puiu, rectorul Universității „George Bacovia”, a coordonat lucrarea „Regimul juridic al investițiilor străine”, carte scrisă de Vasile Dumbravă, condamnat la 4 ani de închisoare pentru trafic de influență. Titlul a fost publicat la editura ieșeană Pim.

VEZI AICI lista completă a profesorilor care au coordonat lucrări scrise de pușcăriași

Gigi BecaliPotrivit portalului Hotnews.ro, printre cei mai prolifici deținuți-scriitori se numără Dan Voiculescu, Gigi Becali sau fostul om de televiziune Dan Diaconescu. Supranumit latifundiarul din Pipera, Gigi Becali, cunoscut pentru înclinațiile sale mistico-religioase, a fost ajutat la scrierea mai multor cărți de IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, dar și de IPS Teodosie, arhiepiscop al Constanței și Tomisului.

Dan Voiculescu și-a publicat cărțile scrise în pușcărie la editurile Bibliotecha Târgoviște, Editura Niculescu, Editura Casa Cărții de Știință Cluj-Napoca, Editura CA Publishing și la Editura Monitorul Oficial. Printre profesorii care au atestat importanța temelor tratate de Voiculescu în pușcărie se numără Dumitru Miron și Ion Smeureanu de la ASE.

Inflația de „cărturari” din pușcării a atras atenția ministrului Justiției, care are în plan înăsprirea legislației ce permite deținuților să-și diminueze pedepsele prin scrierea de lucrări cu un presupus caracter științific. Raluca Prună a declarat pentru Digi24 că există mari semne de întrebare ce planează asupra caracterului științific al cărților scrise în pușcărie și „garantate” de diverși profesori sau conferențiari universitari.

Candidata pentru functia de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, este audiata de Comisia juridica, de disciplina si imunitati, la Palatul Parlamentului, marti, 17 noiembrie 2015. SILVIA ILIE / MEDIAFAX FOTO
Candidata pentru functia de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, este audiata de Comisia juridica, de disciplina si imunitati, la Palatul Parlamentului, marti, 17 noiembrie 2015. SILVIA ILIE / MEDIAFAX FOTO

„Din anul 2007 în 2010, am avut o lucrare pe an la nivelul sistemului penitenciar din România. În 2011, am avut trei lucrări, în 2012 – şase, în 2013 – 11, 2014 – 69, în timp ce în 2015 am avut un vârf de 331 de lucrări ştiinţifice. Am cerut ANP şi am dat publicităţii lista completă cu aceste lucrări şi sigur că rămâne ca fiecare dintre noi să judece dacă o lucrare care se numeşte «Zborul unui suflet gol» sau «Biruinţă în suferinţă» poate fi calificată lucrare ştiinţifică. Am cerut pentru lucrările din 2015 să mi se pună la dispoziţie toate recomandările scrise ale profesorilor universitari sau conferenţiarilor. Pot exista anumite îndoieli, citind numai titlurile, că unele lucrări nu pot fi calificate ca lucrări ştiinţifice”, a declarat Prună.

Puşcăria se dovedeşte izvor de inspiraţie pentru deţinuţii români. Cifrele creaţiilor sunt impresionante: 188 de autori şi 425 de cărţi scrise în ultimii trei ani. Unii deţinuţi au reuşit chiar să bată recorduri: zece cărţi scrise în mai puţin de un an şi jumătate. De unde atât pasiune pentru scris? Legislaţia în vigoare! Pentru fiecare lucrare care vede lumina tiparului, pedeapsa este redusă cu 30 de zile. Dacă ar fi să facem un calcul simplu, cei 188 de scriitori de după gratii au reuşit împreună să obţină o reducere cu 34 de ani a pedepselor pe care le aveau de executat.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.