Procurorul Manuel Humulescu, eliberat la cerere de la sefia DNA Bacau

0

DNA Bacau a ramas fara sef, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis in sedinta din 18 decembrie eliberarea din functie, la cerere, a procurorului Gheorghe Manuel Humulescu. Acesta fusese numit la conducerea serviciului teritorial Bacau al DNA in octombrie 2007. 

CSM - Humulescu - DNAHumulescu va activa, incepand cu 1 ianuarie 2014, in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau asa cum a solicitat, de altfel, CSM-ului. Procurorul a venit in Bacau in urma cu 6 ani, din postura de fost sef al Corpului de control al ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu (PNL). In urma cu mai mult timp, Humulescu a avut o tentativa de a parasi sefia serviciului teritorial Bacau al DNA, solicitand CSM detasarea la Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt (vezi AICI).

La momentul sosirii sale la sefia DNA Bacau, orasul era tulburat de un scandal monstru privitor la un contract incheiat intre CET SA Bacau si societatea germana MW Zander, in vederea asigurarii mentenantei la grupul 1 cogenerare de la CET. Subiectul a fost preluat inclusiv de presa centrala, Romania Libera notand ca afacerile CET cu General Fluid si MW Zander au intrat sub lupa DNA, urmare a unor sesizari formulate de Vasile Botomei (vezi AICI). Ulterior, cei implicati in scandal – intre acestia numarandu-se si cumnatul primarului Bacaului, Marius Stanila – au primit NUP. La alegerile parlamentare din 2008, liberalul Tudor Chiuariu, fostul sef de la Justitie al lui Humulescu, a candidat in colegiul 1 deputati Bacau, de unde a ajuns in Parlamentul Romaniei.

In perioada cat Humulescu a condus DNA Bacau, procurorii anticoruptie au realizat cateva dosare notabile, soldate cu trimiterea in judecata a lui Marius Stanila, intr-un dosar de santaj si abuz in serviciu, precum si a conducerii Agentiei de Dezvoltare Nord-Est, intr-un dosar privind finantarea – in mod se pare nelegal – a unei tipografii din Bacau (Inter Print SRL). Unul dintre cele mai rasunatoare cazuri lucrate de DNA Bacau a fost faimosul caz al Bacalaureatului masluit organizat la liceul „Al. Vlahuta” din Podu Turcului. Au cazut, atunci, victime procurorilor nume sonore, intre care si politicieni precum Laurentiu Neghina (ajuns primar al Onestiului si condamnat in dosar la 8 luni de inchisoare cu suspendare) sau Eugen Antica (primarul comunei Prajesti). DNA Bacau l-a anchetat si pe fostul sef al IPJ Neamt, celebrul fost comisar sef Aurelian Soric, dar si mai multi functionari din Primaria Bacau, in mega-scandalul de coruptie „Aur pentru functionari” (vezi detalii AICI).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.