Procurorul bacauan Codrut Olaru la interviul de la CSM: „Cei din teritoriu trebuie incurajati sa abordeze actiuni de anvergura”

0

Zi de interviuri la CSM, unde procurorii nominalizati pentru a prelua conducerea Parchetului General au fost audiati. Printre acestia s-a numarat si procurorul bacauan Codrut Olaru. Fost sef al DIICOT, Olaru a fost propus ca adjunct al procurorului general al Romaniei. CSM i-a mai audiat miercuri pe procurorii Bogdan Licu, nominalizat adjunct al procurorului general, respectiv pe Tiberiu Nitu, propus pentru a prelua sefia Ministerului Public, secondat de Olaru si Licu.

Codrut Olaru a pledat in fata conducerii CSM pentru includerea Ministerului Public in CSAT, precum si pentru transformarea institutiei intr-un vehicul legislativ. „Cred ca se impune in mod categoric acordarea initiativei legislative Ministerului Public. Insist foarte mult pe acest lucru, deoarece din aceasta perspectiva Ministrul Public traieste un paradox. Suntem, probabil, cel mai mare consumator de legislatie penala, cand vorbim de punerea in practica a unor creatii legislative, dar paradoxul face sa nu putem sa ne promovam propriile legi prin intermediul autoritatii legislative, atunci cand experienta si practica procurorilor arata ca sunt legi care trebuie modificate, abrogate, sunt aspecte infractionale care nu sunt reflectate in legislatia actuala. Cred ca Ministerul Public are nevoie de initiativa legislativa proprie. Evident ca, in acest context, poate ca trebuie luat in calcul si includerea in CSAT a Ministerului Public. Suntem singurul minister public, care, desi avem responsabilitate pe ce inseamna politici strategice pe zona noastra, nu suntem inclusi in CSAT’, a declarat Olaru.

El a mai spus, cu referire la increderea populatiei in sistemul judiciar, ca unitatile de parchet din teritoriu trebuie sa-si asume abordarea unor cazuri mai ample. Olaru a aratat ca se impune consolidarea institutionala a DNA si DIICOT, mentionand faptul ca Romania a fost ferita de monitorizarea pe criminalitate organizata, semn ca DIICOT si-a facut treaba.

„Increderea justitiei este o problema de perceptie. Cum il facem pe cel din fata televizorului sa ne creada ca deciziile noastre sunt corecte. Procurorul nu este un dusman al societatii, ci este un factor de echilibru. Cred ca o buna carte de vizita pentru castigarea increderii este ca metodologiile, dinamismul, caracterul proactiv si recunoasterea internationala si nationala sa fie transferate catre unitatile de parchet din teritoriu. Cei din teritoriu trebuie sa fie incurajati sa abordeze actiuni de anvergura”, a afirmat fostul sef al DIICOT.

Citeste mai multe AICI


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.