Primul parc de street workout din Bacău se deschide oficial joi seară pe Insula de Agrement


Datorită eforturilor din ultimul an și jumătate a unui grup format din 3 tineri ambițioși: Andreea Ungureanu, Anca-Maria Macsim și Mircea-Ștefan Popeanu, care au scris un proiect și nu s-au dat bătuți până nu l-au văzut devenit realitate, comunitatea băcăuană este astăzi mai bogată cu un ansamblu sportiv dedicat mișcării în aer liber. Astfel, băcăuanii au un motiv în plus de a opta pentru o viață activă și sănătoasă în detrimentul sedentarismului. Parcul se află pe Insula de Agrement, în apropierea skatepark-ului, iar suprafața pe care este amplasat este de 200 mp, având în compoziția sa diverse tipuri de echipamente specifice.

Deschiderea oficială are loc joi, 15 septembrie, la ora 18:30, toți curioșii sau pasionații fiind așteptați la locație în haine comode, pregătiți de mișcare și demonstrații.

Grupul format din cei 3 tineri s-a transformat în Asociația GIVES – Grupul de Inițiativă pentru o Viață Educată și Sănătoasă care își propune să realizeze și alte astfel de proiecte în viitorul apropiat.

“Pentru un oraș cu peste 50 de mii de tineri, zonele amenajate pentru practicarea sportului în aer liber sunt într-un raport dezechilibrat. Statisticile arată că numărul limitat de posibilități de petrecere a timpului liber poate duce la depresie, consum de alcool sau alte substanțe, neintegrarea în societate și izolarea de aceasta.

În mod cert este nevoie de mai multe locuri dedicate sportului, care pot fi utilizate în adoptarea unui stil de viață sănătos și unde se pot forma comunități în jurul unei pasiuni comune, motiv pentru care Asociația GIVES – Grupul de Inițiativă pentru o Viață Educată și Sănătoasă și-a dorit să aducă o schimbare în acest sens prin amenajarea unui spațiu de mari dimensiuni (200 mp) echipat special pentru practicarea sportului în aer liber (calisthenics) şi prin menţinerea lui activă pe termen lung. Astfel, GIVES și-a propus să ofere nu doar nişte facilităţi unui anumit grup ţintă, ci să se asigure că dimensiunea lui creşte semnificativ, nivelul de educaţie privind sănătatea creşte şi el, iar comunitatea devine ca un organism auto-sustenabil capabil de reale schimbări la nivelul calităţii vieţii tinerilor băcăuani”, afirmă tinerii pe pagina de Facebook a evenimentului.

În urma unei donații făcute prin reprezentanta unui grup de inițiativă (devenit ulterior asociația GIVES), realizată ca urmare a finanțării obținute prin programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități și cu sprijinul primăriei și a Consiliului Local, care au aprobat și susținut parțial de la buget construirea ansamblului sportiv, trei tineri din Bacău au reușit să convingă autoritățile de necesitatea unui astfel de spațiu și să aducă pentru prima dată în Bacău un teren de sport de tip calisthenics/ street workout deschis publicului larg.

Evenimentul de deschidere are loc joi, 15 septembrie, la ora 18:30 și va cuprinde o demonstrație extraordinară performată de membrii echipei BarMan Street Workout, cunoscuți pentru spectacolul pe care îl fac la balurile de boboci și alte evenimente, dar și un antrenament care va fi adaptat pentru nevoile individuale ale fiecărui participant. Acest antrenament este primul dintr-o serie de 8 ateliere de învățare ce se vor desfășura sub îndrumarea unui instructor de fitness specializat și în kinetoterapie, membru fondator al asociației, care vor fi anunțate de fiecare dată pe pagina de Facebook a proiectului, având rolul de a familiariza publicul cu echipamentele și cu exercițiile specifice care pot fi realizate.

Tinerii pasionați sunt invitați să se alăture comunității pe paginile sau grupul de social media, sau postând imagini de la antrenamente pe rețelele de socializare folosind hashtag-ul #StreetWorkoutBacau.

În urma implementării acestui proiect, cei trei tineri de 26 și 27 de ani au înființat și un ONG – asociația GIVES. Menirea acestuia este să contribuie în mod pozitiv la educația în spiritul unei vieți sănătoase în comunitate, urmărind nu doar continuarea activării parcului de street workout prin ateliere de învățare, competiții, demonstrații, ci și alte proiecte cu focus pe tineri și pe dezvoltarea preocupării pentru sănătate și mișcare, mediul înconjurător și reciclare, dar și dezvoltare personală și inter-personală. Ei fac pe această cale și un apel către alți tineri cu viziune și care vor să se implice să se înscrie ca voluntari pentru scrierea și/sau implementarea proiectelor asociației.

__________________________________________________________

Calisthenics-ul, cunoscut și sub numele de street workout, însemnând “antrenament de stradă”, este un sport recunoscut internațional și o formă de antrenament fizic bazată pe un sistem de exerciții care are ca scop stăpânirea propriei greutăți corporale prin folosirea unui echipament minim. Cuvântul „calisthenics” este, de fapt, derivat din cuvintele grecești „kallos” și „sthenos”, care se traduc prin „frumos” și „putere”. La baza lui stau exerciții precum flotările, tracțiunile, genuflexiunile, săriturile și exercițiile izometrice, sfidând gravitația și folosind mai mulți mușchi ai corpului în același timp.

__________________________________________________________

Proiectul în valoare de aproximativ 100 de mii de lei este realizat de asociația GIVES (Grupul de Inițiativă pentru o Viață Educată și Sănătoasă), în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău, finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități cu suma de 69.916 lei cu sprijinul Lidl România, susținut de Federația Fundațiile Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Bacău.

Facebook: https://facebook.com/StreetWorkoutBacau

Comunicat de presa

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.