Primarul suspendat Romeo Stavarache și afaceristul Liviu Goian, plasați sub control judiciar de instanța supremă

4

După mai bine de 7 luni de măsuri preventive, Romeo Stavarache și Liviu Goian au fost plasați sub control judiciar de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Instanța supremă a dispus marți înlocuirea măsurii arestului domiciliar, în care cei doi coinculpați se aflau încă din luna septembrie, cu măsura mai blândă a controlului judiciar. Cei doi au fost trimiși în judecată de DNA, alături de Liviu Cenușă, încă de la sfârșitul lui iulie 2014. Stavarache este acuzat de 5 infracțiuni de luare de mită. 

Stavarache a fost arestat preventiv la 1 iulie 2014, ispășind peste 60 de zile de arest preventiv alături de coinculpații Goian și Cenușă. La începutul lui septembrie anul trecut, instanța supremă a dispus plasarea celor trei în arest domiciliar, măsură reconfirmată de instanțele de judecată băcăuane până la finalul lui ianuarie. Stavarache și Goian au contestat cu succes la ÎCCJ ultima prelungire a măsurii arestului domiciliar, dispusă de Curtea de Apel Bacău. Astfel, cei doi au fost plasați marți sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Decizia ÎCCJ, dosar 406/1/2015

„Admite contestaţiile formulate de inculpaţi GOIAN LIVIU şi STAVARACHE ROMEO împotriva încheierii din 26 ianuarie 2015 a Curţii de Apel Bacău – Secţia Penală pentru Cauze Minori şi Familie, pronunţată în dosarul nr. 504/32/2014. Desfiinţează, în parte, încheierea recurată şi rejudecând: În baza art. 242 alin 2 C.proc.pen. dispune înlocuirea măsurii arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpații GOIAN LIVIU şi STAVARACHE ROMEO cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, de la 03 februarie 2015 la 03 aprilie 2015 inclusiv. Conform art.215 alin 1 şi 2 C.proc.pen., pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii Goian Liviu şi Stavarache Romeo trebuie să respecte următoarele obligaţii:

– să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi;

– să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

– să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea (Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bacău) conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

– să nu depăşească limita teritorială a teritoriului României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar;

– să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi şi de martori din prezenta cauză şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale, cu excepţia rudelor de până la gradul IV inclusiv;

– să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Atrage atenţia inculpaţilor Goian Liviu şi Stavarache Romeo că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii recurate. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului iar suma de 25 lei, reprezentând onorariul parţial pentru apărarea din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

4 comentarii

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.