Primaria vinde Bacaul pe bucati de pana la 1000 metri patrati. Vezi in text cum

1

Municipalitatea bacauana vrea sa faca rost de bani printr-o metoda aparent ingenioasa: vanzarea terenurilor aflate in domeniul privat al municipiului Bacau, care fac obiectul unor contracte de inchiriere sau concesionare. Potrivit unui proiect de hotarare aprobat la ultima sedinta a Consiliului Local (CL – 20 martie), „titularii contractelor de inchiriere si concesionare precum si proprietarii cladirilor edificate legal au un drept de preemptiune”. Dimensiunea terenurilor susceptibil de a fi instrainate prin vanzare nu va depasi 1000 mp, conform  proiectului amintit. Promovarea acestuia de catre conducerea Primariei, sub semnatura viceprimarului Mihai Sustac, a starnit discutii in contradictoriu in plenul CL, unde fostul prefect al Bacaului, Constantin Scripat, ajuns consilier local PDL, l-a acuzat pe primarul Romeo Stavarache ca vrea sa vanda terenuri catre clientela sa politica. 

Vanzare terenuri 1000 mpProiectul de vanzare a terenurilor din domeniul privat al municipiului, pus la cale de actualii edili, nu a fost vazut cu ochi buni de alesii din Opozitie. De departe cel mai vocal s-a dovedit a fi fostul prefect al Bacaului, Constantin Scripat, ajuns consilier local PDL dupa localele din 2012. Scripat, care pana in 2008 a fost viceprimar in primul mandat al lui Romeo Stavarache, l-a acuzat pe edilul sef ca prin vanzarea terenurilor vizeaza indestularea propriei clientele politice. „Nu ma faceti mai tampit decat sunt. In 2004 si 2008, aveam un slogan domnul primar, sa redam Bacaul bacauanilor. Ati acuzat vechea administratie pana a ajuns in mormant ca a furat terenuri. Acum este de vandut teren in Bacau? Dupa parerea mea trebuia o dezbatere publica pe acest proiect. Stiu bine cum s-au facut concesionarile. Strandul Tineretului a fost concesionat, i s-a schimbat profilul de activitate si acum nu-l mai avem”, a criticat Constantin Scripat. Fostul prefect s-a declarat nemultumit de explicatiile oferite de secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, apreciind ca proiectul de vanzare a terenurilor este unul impotriva bacauanilor.

Popovici a replicat ca vanzarea terenurilor este o cerinta expresa venita din partea mai multor societati care platesc chirii sau au in concesiune suprafete din domeniul privat al municipiului Bacau. „In acea documentatie care se va face este inscrisa proprietatea plus acea suprafata calculata in plus de catre cel avizat, in conditiile legii”, a afirmat secretarul municipiului. El i-a cerut lui Scripat sa se adreseze organelor abilitate ale statului daca are suspiciuni privitoare la legalitatea proiectului de hotarare.  In final, proiectul a fost aprobat cu 17 voturi pentru si 6 voturi impotriva (3 voturi PDL; 3 voturi PER). Au votat pentru cei 14 consilieri locali USL (12 PNL; 2 PSD), respectiv 3 alesi de la PP-DD.

Care e motivatia vanzarii

Expunerea de motive ce a insotit proiectul de vanzare a terenurilor este subtire, fiind iscalita de viceprimarul Mihai Sustac, un protejat al primarului Romeo Stavarache. Conform expunerii, „aceasta propunere vine in sprijinul cetatenilor care doresc sa achizitioneze terenurile pe care le folosesc, devenind proprietari si platind impozit, aducand in acelasi timp si bani la bugetul local”. Expunerea mai precizeaza ca eventualii cumparatori pot achita pretul vanzarii in 24 rate lunare, la care va fi aplicata dobanda legala. La vanzare vor fi scoase terenuri care nu fac obiectul unor litigii de retrocedare, drept de preemptiune avand titularii contractelor de inchiriere si/sau concesionare precum si proprietarii de imobile ce au in vecinatate terenuri aflate in domeniul privat al municipiului Bacau. Cheltuielile generate de perfectarea documentatiei de vanzare-cumparare a terenurilor vor fi suportate de cumparatori.

1 COMENTARIU

  1. adevarul ar fi…MAI SUNT FLAMANZI DE AVERE SI PUTERE IN ACEST ORAS,PE INTELESUL TUTUROR CE AR ADUCE UN VENIT MAI BUN PT ORAS??–CONCESIONARE PE TERMEN LUNG,CU O CHIRIE EVALUATA LA ADEVARATUL PRET AL LOTURILOR PT O PERIOADA SCURTA–10 ANI–DUPA CARE O ALTA REEVALUARE????????–ORI VINZAREA UNOR AFACERISTI CARE VOR DUBLA-TRIPLA VAL. TERENURILOR CASTIGAND -CEL MULT IN 2 ANI CEEA CE MUNICIPIUL AR CASTIGA IN 10???–-BACAUANI TREZITI-VA MAFIA SE INSTAUREAZA IN ORASUL VOSTRU,AL NOSTRU,CAND TOATE ACESTE BUNURI VOR FI INSTRAINATE PERSOANELOR FIZICE,TAXELE PE CASELE IN CARE LOC TAXELE PTGUNOISI ALTELE …VOR FI PE SPATELE VOSTRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.