Primaria si Consiliul Judetean garanteaza un imprumut de 17 milioane euro pentru Compania de Apa

0

Actionarii principali ai Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB), Municipiul si Judetul Bacau, vor aproba un preacord de finantare cu BERD.  Documentul are drept obiectiv contractarea, de catre CRAB, a unui imprumut de pana la 17,6 milioane de euro de la institutia bancara amintita. Preacordul urmeaza sa primeasca girul Consiliului Local (CL) Bacau in sedinta de luni a forului. Documentul prevede contractarea creditului bancar in doua transe.

Prima, in cuantum de peste 44 milioane lei (10,5 milioane euro), vizeaza acoperirea sumei necesara cofinantarii, de catre CRAB, a proiectului de modernizare si extindere a infrastructurii de apa/apa uzata a judetului Bacau. Proiectul este finantat prin POS Mediu, conform datelor oficiale beneficiarul urmand sa suporte suma de 44 milioane lei drept valoare neeligibila in cadrul proiectului.

Diferenta pana la 17,6 milioane euro este constituita de intentia “patronilor” CRAB de a refinanta, cu pana la 7,1 milioane de euro, un credit mai vechi contractat de societate tot de la BERD, in noiembrie 2004.

Potrivit unei adrese remisa Primariei Bacau pe 8 noiembrie 2012 de CRAB, imprumutul luat acum 8 ani de la BERD a fost achitat aproape pe jumatate, operatorul de utilitati mai avand de rambursat putin peste 7 milioane euro. In conditiile contractarii unui nou credit, destinat cofinantarii proiectului POS Mediu, gradul de indatorare al societatii va creste vertiginos, situatie in care se impunea realizarea unui imprumut pentru refinantarea creditului de acum 8 ani.

Proiectul derulat de CRAB prin POS Mediu are o valoare totala de aproximativ 118 milioane euro. 85 la suta din suma este suportata din fondul de coeziune (fonduri europene), iar 13 la suta de la bugetul de stat. In august 2011, Comisia Europeana a decis aprobarea finantarii proiectului. Prin intermediul acestuia, mai multe aglomerari urbane din judetul Bacau vor putea sa deruleze investitii de ordinul milioanelor de euro in dezvoltarea infrastructurii de apa/apa uzata. O cincime din valoarea proiectului, adica 25 milioane euro, reprezinta valoarea investitiilor ce urmeaza a fi realizate in municipiul Bacau.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.