Primaria din Sanmartin a facut plangere penala, dupa ce doua asociatii au instalat 150 de cruci in cimitirul militar, fara a respecta legea

0

Primarul comunei Sânmartin, Sándor Birtalan, a afirmat că administrația locală a făcut o plângere penală și a informat Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), entitatea responsabilă cu cimitirele militare din România, cu privire la amplasarea crucilor pentru eroii români în cimitirul din Valea Uzului, conform informațiilor furnizate de agenția de presă ungară MTI.

El a explicat că, în calitate de proprietar administrativ al terenului în cauză, comuna a înregistrat o plângere penală la Poliție împotriva lui Mihai Tîrnoveanu și a susținătorilor săi pe data de 10 iulie. În acest document, s-a relatat despre noua amplasare a crucilor și despre profanarea cimitirului militar, evenimente care au avut loc sâmbătă, pe 8 iulie, și s-a solicitat deschiderea unei anchete și tragerea la răspundere penală a autorilor acestei fapte. Totodată, documentul a reamintit că acțiunea organizației Calea Neamului a fost planificată și organizată prin intermediul rețelelor de socializare – a subliniat primarul.

150 de cruci de lemn au fost amplasate la Valea Uzului, în locul celor 50 de cruci e beton înlăturate. Sursă foto: Mihai Tîrnoveanu

Demarăm procedurile de intrare în deplină legalitate pentru cele 150 Cruci din lemn şi Crucea Mare Monument din Cimitirul Militar Internaţional al Eroilor Valea Uzului” – a scris Tîrnoveanu.

Ministerul nu a emis niciun comunicat pe această temă. Avocata clujeană Júlia Kis, care a fost reprezentantul legal al administraţiei locale din Sânmartin, alături de Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre” (MIJSZ), în cauza crucilor de beton amplasate anterior, a declarat joi pentru portalul de ştiri Maszol.ro că, în acest caz, nu este nevoie de un proces sau de o hotărâre pentru a dispune demolarea. Ea a reamintit: în 2019, consiliul local din Dărmăneşti a emis acte administrative în baza cărora cimitirul militar a fost inclus în proprietatea publică a oraşului, înregistrat în cartea funciară, după care s-a emis o autorizaţie de construire, iar aceste proceduri au trebuit contestate în instanţă.

Potrivit avocatei, în cazul de faţă „este vorba de o acţiune arbitrară” care nu a fost precedată de niciun document administrativ care „să legitimeze cel puţin aparent” ceea ce s-a petrecut. Organizatorii şi participanţii au comis mai multe infracţiuni pentru care pot fi traşi la răspundere şi pedepsiţi, în conformitate cu Legea nr. 50/1991 – a declarat ea pentru portalul Maszol, adăugând că rezultatele obţinute până acum în instanţele din România ar putea ajuta comuna Sânmartin în rezolvarea situaţiei. ( sursa: digi24.ro )

În data de 8 iulie, membrii organizației Calea Neamului au instalat 150 de cruci de lemn în cimitirul militar internațional, înlocuind astfel crucile din beton care au fost îndepărtate în data de 29 iunie.

Parteneriat intre CJ Bacau si CJ Harghita pentru amplasarea unor cruci in memoria soldatilor romani

Pe 4 iulie, presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, a anuntat un parteneriat administrativ intre CJ Bacau si CJ Harghita, pentru amplasarea unor cruci in memoria soldatilor romani. Propunerea a fost deja transmisa catre CJ Harghita si catre Primaria Sanmartin.

Cele doua asociatii nu au asteptat ca aceasta procedura sa fie facuta in mod legal, respectand legile tarii si au instalat cele 150 de cruci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.